Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vasárnap kezdődik a Bartók Európáért Fesztivál Münchenben

2016-09-19 05:55:26

 Vasárnap kezdődik az első Bartók Európáért Fesztivál, amelyen München legnagyobb koncerttermében mutatja be Bartók Béla zenei hagyatékát a Concerto Budapest a Londoni Filharmonikusok és világhírű szólisták közreműködésével.

    A Concerto Budapest nyitóestjén Beethoven C-dúr szimfóniája, Liszt A-dúr zongoraversenye Várjon Dénes zongoraművész közreműködésével, valamint Bartók A kékszakállú herceg vára hangzik el Petra Lang és Gidon Saks operaénekesek előadásában, Keller András vezényletével - közölte a zenekar az MTI-vel.
    A Londoni Filharmonikusok másnapi műsorában, Vlagyimir Jurovszkij dirigálásával Beethoven és Debussy alkotásai mellett Bartók A csodálatos mandarinja szólal meg. A szeptember 27-i gálaesten Bartók I. Rapszódia és Kontrasztok című darabjait, valamint többek között Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Kurtág György, Eötvös Péter és Ligeti György műveit hallhatja a közönség. 
    A Muzsikás Együttes pásztor dalokkal, gyimesi körtáncokkal és moldvai balladával is várja a közönséget a szeptember 28-i koncerten, aznap a Müncheni Kamarazenekar Haydn-, Veress Sándor-, Mozart- és Bartók-szerzeményeket ad elő. 
    A fesztivál utolsó napján a Müncheni Filharmonikusok együttműködésben a Bartók For Europe Fesztivállal, Pablo Heras-Casado vezényletével és Javier Perianes zongoraművész közreműködésével Ligeti György Román concert, valamint Bartók III. zongoraverseny és Concerto című művét mutatják be.
    A Bartók-évhez kapcsolódó, Keller András művészeti vezetésével zajló fesztiválon fellép Vlagyimir Jurovszkij, Valerij Afanaszjev, Petra Lang, Gidon Saks és Francois Leleux, a Müncheni Kamarazenekar és a Müncheni Filharmonikusok is.
    A Concerto Budapest közleménye emlékeztet arra, hogy a most először megrendezett fesztivál a következő években minden alkalommal más európai nagyvárosban mutatja be Bartók hagyatékát. A fesztivál állandó résztvevője a kezdeményezést elindító Concerto Budapest és a Londoni Filharmonikusok, amelyhez minden nagyvárosban helyi zenekarok csatlakoznak. A programot minden évben Bartók Béla legfontosabb művei, valamint a kezdeményezés szellemiségére reflektáló klasszikus és modern művek alkotják majd. 
    A tervek szerint 2017-ben Lengyelország, 2018-ban pedig Nagy-Britannia ad otthont a koncerteknek. A 2016-os fesztivál fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bajorország kormánya pedig üdvözli a fesztivál alapgondolatát és mindenben segíti a szervezők munkáját. 
    A Bartók Európáért Fesztivál szorosan kapcsolódik a Bartók-év programjához, amely a szerző születése 135. évfordulójának állít emléket hangversenyekkel, kiállításokkal és nemzetközi zenei versenyekkel