Andrea napja van. | 2024.04.18

Londoni elemzők: továbbra is van esély recesszióra a brit gazdaságban

2016-09-18 18:29:00

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a legutóbbi időszak meglehetősen erőteljes aktivitási adatai ellenére változatlanul megvan a kockázata annak, hogy a brit gazdaságot az EU-népszavazás utáni sokk recesszióba sodorja.

 

    Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás óta heti rendszerességgel tesznek közzé "recessziófigyelő" gyorselemzéseket. Új összeállításuk szerint a brit kiskereskedelmi forgalom "meglepően csekély mértékben", 0,2 százalékkal csökkent augusztusban.
    A ház számításai szerint ha a szeptemberi értékesítés stagnál, a harmadik negyedévi kiskereskedelmi forgalom akkor is 1,3 százalékkal növekedik.
    Az Oxford Economics londoni elemzői szerint a fogyasztási keresletet mindenekelőtt az alacsony és stagnáló infláció hajtja; augusztusban a brit fogyasztói árindex mindössze 0,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és júliusban is ugyanilyen ütemű tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.
    A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt inflációs cél 2 százalék.
    Az Oxford Economics szerint azonban a kínálati oldalon már érezhető az inflációs nyomás erősödése. A ház szeptemberre 1 százalék körüli, az év végére már 2 százalékhoz közeli éves inflációt vár, hangsúlyozva, hogy az infláció gyorsulása várhatóan nyomást gyakorol majd a háztartási szektor vásárlóerejére, a változatlanul igen erőteljesen serkentő monetáris kondíciók ellenére.
    Az Oxford Economics londoni elemzői mindent egybevetve továbbra is 25 százalékra taksálják annak kockázatát, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül.
    Ez javított becslés, amelyet a cég a múlt hét óta tart érvényben; addig 30 százalékos recessziós kockázat szerepelt prognózisaiban.
    A brit gazdaság más, valamivel derűlátóbb londoni előrejelzések szerint is a recesszió közelébe kerülhet.
    A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) szövetségének legújabb, jelentősen rontott előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén várhatóan 1,8 százalékkal, jövőre 1 százalékkal, 2018-ban 1,8 százalékkal nő. A BCC a népszavazás előtti prognózisában erre a három évre még 2,2, 2,3, illetve 2,4 százalékos GDP-növekedést jósolt.
    A kamarai szervezet számításai szerint a brit hazai össztermék nominális értéke az előrejelzési időszak végén 43,8 milliárd fonttal (több mint 16 ezer milliárd forinttal) lesz alacsonyabb a korábban vártnál.
    A szervezet szerint az előrejelzési távlaton belül lesznek recesszióhoz közeli időszakok: a BCC az idei negyedik negyedévre például alig 0,1 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedést vár. A kamarai szövetség közgazdászai szerint a brit gazdaságot várhatóan csak a gyenge font menti meg a recessziótól, mivel ez javítja a brit külkereskedelem nettó pozícióit.