Márk napja van. | 2024.04.25

Magyarország maga szeretné eldönteni, hogy kikkel akar együtt élni

2016-09-18 07:49:00

 

Magyarország maga szeretné eldönteni, hogy kikkel akar együtt élni, ezért fontos, hogy október 2-án a lehető legtöbben szavazzanak nemmel a kötelező betelepítési kvóta ellen - mondta az Európai Néppárt alelnöke Sopronban, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban tartott lakossági fórumon szombat este.

 

    Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: a népszavazás gyermekeink és unokáink sorsát fogja eldönteni.
    Fontos, hogy amikor mi politikusok magunk mögé nézünk, lássuk azt a sokmillió embert, akik saját maguk akarnak dönteni a jövőjükről, mert a népszavazás a legerősebb demokratikus felhatalmazás - fűzte hozzá.
    A politikus felidézte, hogy a kötelező betelepítési kvóta kérdése azután merült fel az Európai Bizottságban, hogy Németország rájött, nem tud megbirkózni a migrációs nyomással. Az elmúlt egy évben pedig összesen nyolc különböző javaslatot terjesztett a bizottság az Európa Tanács elé, amelyek mind a betelepítést szorgalmazzák.
    Részletezte: egy áprilisban benyújtott javaslat szerint a korábban már elfogadott 160 ezres felső határt eltörölnék.
    A másik ilyen javaslat a családegyesítésre vonatkozik - folytatta a politikus, majd kifejtette: amennyiben egy bevándorlónak pozitívan bírálják el a letelepedését, automatikusan kérheti, hogy a családja is ugyanabban az országban telepedjen le.
    Hangsúlyozta: bár a jogszabálytervezetben kötelező helyett önkéntes kvóta szerepel, az az ország, amelyik nem teljesíti, bevándorlónként 250 ezer euró büntetést kell fizetnie, amit abszurdnak nevezett.
    Szájer József hangoztatta: Magyarország álláspontja világos, azokra a helyekre kell küldeni a támogatást, azokon a helyeken kell segíteni, ahol meg tudjuk akadályozni, hogy onnan ide jöjjenek az emberek. Hozzáfűzte: erkölcstelen azt mondani, hogy jöhetnek, ha mi nem tudjuk biztosítani az ellátásukat. Mindezek mellett kiemelten fontos az EU külső határainak védelme.
    A politikus beszélt arról is, hogy látjuk más európai uniós országok bevándorláspolitikáját, s látjuk, hogy az elmúlt húsz, harminc évben mit rontottak el. A kormány azért kezdeményezte a népszavazást, hogy megmutassuk a világnak a mi véleményünket.
    Brüsszel szerint a betelepítésre a munkaerőhiány miatt van szükség, de ehhez képest az EU-ban 22 millió munkanélküli van, s számos országban épp a fiatalok munkanélkülisége magas - folytatta, majd hozzátette: Brüsszel másik indoka a betelepítésre a jövő multikulturális társadalma. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Nyugat-Európában ez megbukott, maga Angela Merkel német kancellár mondta ki. Több nyugat-európai nagyvárosnak vannak olyan kerületei, ahová még a rendőrség sem tud bemenni - tette hozzá.
    A harmadik indok Brüsszel szerint, hogy a bevándorlás nem függ össze a terrorizmussal. Szájer József a párizsi terrortámadásban részt vevő Salah Abdeslamot említette, aki több száz másik migránssal együtt ott volt tavaly a Keleti Pályaudvaron.
    Az együttérzésnek megvannak a világos határai, vagyis meg kell vizsgálni, hogy kik azok, akik valóban menekülnek, és legálisan akarnak Magyarország területére belépni - fogalmazott. Ha valaki bizonyítani tudja, hogy menekül, akkor nincs félnivalója.
    A népszavazás nemzeti ügy, nem pártpolitikai kérdés, mert minden párttag gyermekeit és unokáit is érinteni fogja majd. Sorskérdésről van szó, hogy meg tudjuk-e védeni a saját közösségünket, kultúránkat, meg tudjuk-e erősíteni a magyarságunkat, hogy rend és biztonság legyen - zárta előadását Szájer József.