Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szabó László: a V4-ek teljesítménye felülmúlja az uniós átlagot

2016-09-16 14:49:00

 A visegrádi négyek - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - együtt jelentős vonzerőt képviselnek, gazdasági  növekedésük, illetve várható teljesítményük több mutatója is felülmúlja az európai uniós átlagot - mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára pénteken a V4-ek gazdasági kamaráinak fórumán, Budapesten.

    A visegrádi országok összefogásával  a 15-dik legjelentősebb gazdasági hatalom jött létre a világon - mondta az államtitkár. Hozzátette: a világcégek jelentős része felismerte, hogy gyártásban, kutatás-fejlesztésben biztonságosabb Kelet-Közép-Európában maradniuk, egyebek mellett a munkaerő minősége, képzettségi szintje miatt.
    Szabó László kitért arra, hogy 2010-ben jelentős változás indult az országban, és ebben a folyamatban a kereskedelmi és iparkamara szavai szerint értékes munkát végzett. Példaként említette, hogy az intézkedések hatására a 2010-ben mért 11,8 százalékos munkanélküliség 5 százalékra csökkent, az ipar igényeit figyelembe vevő duális iskola rendszert vezettek be, 2015-ben rekordot döntött az ország külkereskedelme.
    Az államtitkár szólt arról is, hogy a migránsválságban a V4-es együttműködés valódi partnerséget,  a Brexit pedig újabb kihívást és egyben lehetőséget is jelent.
    Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a konferencián hangsúlyozta, hogy a magyar kereskedelmi és iparkamarai rendszer 2010 után megerősödött, az államtól kapott jogosultságokat centralizáció helyett a területi kereskedelmi és iparkamarákhoz delegálták.
    Az országban a meghatározó gazdaságpolitikai döntések 2010 után a kereskedelmi és iparkamara véleményének kikérésével születnek - mondta Parragh László. 
    Az MKIK elnöke kiemelte, hogy a középfokú szakképzésben a kamarák felügyelik a rendszert, a közoktatásban szakértői véleményükkel a gazdaság érdekeire hívják fel a figyelmet, a felsőoktatásban pedig a hallgatók körében egyre népszerűbb duális képzést erősítik.
    Parragh László szerint a kamarának a felnőttképzésben erősebben kellene jelen lennie és  kamarák számára is  kihívásnak nevezte, a képzett munkaerő biztosítását és a bérnövekedés elősegítését.
    Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a konferencián kiemelte, a V4-es együttműködés akkor áll biztos talajon, ha azt gazdasági alapok is megerősítik, ennek a folyamatnak a segítése a kamarák fontos feladata.