Andrea napja van. | 2024.04.18

Közzétette a médiatanács az országos kereskedelmi rádiós pályázati felhívás tervezetét

2016-09-14 17:23:00

Közzétette honlapján az országos kereskedelmi rádiós jogosultság pályázati felhívásának tervezetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, eszerint az adóhálózat négy adóval bővül majd. A testület helyi és körzeti televíziók műsorainak támogatásáról is döntött.

    A novemberben lejáró országos kereskedelmi rádiós jogosultság új pályázati felhívásához mellékletként kapcsolódó frekvenciaterv tervezetét augusztusban már külön hirdetményben közzétették, és mivel egyetlen észrevétel sem érkezett rá, azt a dokumentumot a médiatanács kedden változtatás nélkül elfogadta. Az ülésen jóváhagyták a pályázati felhívás szövegének tervezetét is, amely mától a médiatanács honlapján olvasható és véleményezhető négy héten keresztül - áll az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.
    A tervezet szerint 18 adóra bővül majd az országos kereskedelmi rádiós adóhálózat. Új adó lesz a Fehérgyarmat 102,8 MHz, a Gerecse 100,0 MHz, a Szentes 95,7 MHz és a Vasvár 101,2 MHz frekvencia. A hét évvel ezelőtti pályázat frekvenciatervéhez képest új, modern frekvenciagazdálkodási módszerekkel a domborzati viszonyokat jobban figyelembe vevő, sztereó lakossági ellátottság 69,3 százalékos lesz, így a nyertes pályázó műsora jelentősen nagyobb hallgatósághoz juthat majd el.
    Október 5-én nyilvános meghallgatást tartanak a dokumentummal kapcsolatban. A beérkezett vélemények feldolgozása után a médiatanács 45 napon belül dönt a végleges pályázati kiírás közzétételéről, a pályázati ajánlatok benyújtására pedig legalább hatvan nap áll majd rendelkezésre.
    A médiatanács legutóbbi ülésén arról is döntött, hogy 105,7 millió forinttal támogat 23 helyi, körzeti tévét, a rendszeresen jelentkező televíziós műsorok gyártásának finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program idei pályázatának második fordulójában - írták.
    Hírműsor kategóriában hét eredményes jelentkező volt: a debreceni, hódmezővásárhelyi, kalocsai, kecskeméti, miskolci, makói és zalaegerszegi televízió. A kulturális műsorok kategóriájában szintén hét pályázatot támogattak: az egri, kaposvári, mezőtúri, miskolci, pécsi, szentendrei és a Zemplén televíziót. Közéleti magazin kategóriában a budapesti Centrum, a komlói Baranya, a derecskei KÉK-KÁLLÓ, a mórahalmi MÓRA-NET és a szegedi-makói TiszapART Televízió, valamint a mohácsi, a kiskőrösi és a szentgáli tévé pályázott sikerrel.
    A testület emellett rádiós pályázati és adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatos döntéseket is hozott.
    A Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós pályázat nyertese az egyedüli jelentkező FRISS MÉDIA Kft., amely Friss FM néven, közösségi jelleggel tervezi működtetni szolgáltatását. A Hajdúböszörmény 98,9 MHz helyi rádiós pályázaton benyújtott mindegyik ajánlat alaki érvénytelensége miatt a médiatanács megállapította a pályázat eredménytelenségét, egyúttal felkérte az NMHH hivatalát új pályázat előkészítésére. A Sárvár 96,5 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására indított pályázati eljárásban az alaki vizsgálat után a médiatanács hiánypótlásra szólítja fel a pályázót.
    A Médiatanács 11 médiaszolgáltatót figyelmeztetett, 38 médiaszolgáltatóra pedig bírságot szabott ki az idei első öt hónapra vonatkozó, zenei és műsorkvótával kapcsolatos törvényi kvótakötelezettségeik hiányos teljesítése vagy teljes elmaradása miatt.