Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Államtitkár: a népszavazás időszerűbb, mint valaha

2016-09-14 17:02:00

 A kötelező betelepítési kvótáról szóló októberi 2-i népszavazás időszerűbb, mint valaha - nyilatkozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán az MTI-nek.

    Dömötör Csaba úgy fogalmazott, hogy Brüsszel tovább erőlteti a kvótacsomagot.
    Kifejtette: Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szerdai beszéde jól mutatja, Brüsszel továbbra sem tett le arról, hogy létrehozzon egy eljárást a bevándorlók elosztására a tagállamok között. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar népszavazás időszerűbb, mint valaha - hangsúlyozta.
    Meglátása szerint azért kell nemet mondani a brüsszeli kvótacsomagra, mert annak három különösen veszélyes eleme is van.
    Brüsszel egyrészt egy állandó mechanizmust akar létrehozni a bevándorlók szétosztására. Figyelembe véve a fokozódó migrációs nyomást, ez azt jelentené, hogy Magyarországra is bevándorlók ezreit telepítenék.
    Ezt tetézi Brüsszel egy korábbi döntése, amely alapján pénzbüntetéssel sújtanák azokat az országokat, amelyek nem támogatják a betelepítést. Ez nyílt nyomásgyakorlás, amit vissza kell utasítani - szögezte le.
    Brüsszel - tette hozzá - ráadásul a családegyesítéseket is megkönnyítené, ami tovább növelné a betelepítettek létszámát.
    Egyértelmű, hogy a kvótacsomag olyan kockázatokkal jár, amelyeket nem szabad felvállalni - emelte ki az államtitkár.
    A magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak a magyar emberek dönthetik el, kivel szeretnének együtt élni. Ezért pártpolitikai meggyőződéstől függetlenül mindenkit arra kérnek, hogy vegyen részt az október 2-i referendumon, és mondjon nemet "a veszélyes brüsszeli javaslatokra" - nyilatkozta Dömötör Csaba.