Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lezárult a Néprajzi Múzeum tervezésére kiírt közbeszerzés

2016-09-14 10:54:35

 

Lezárult a Városliget Zrt. által a Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére kiírt közbeszerzés, így a napokban aláírhatják a tervezési szerződést a Napur építészirodával.

 

    Az intézmény számára az Ötvenhatosok terén épül új, a jelenleginél a közönség, a műtárgyak és a dolgozók számára is lényegesen kedvezőbb feltételeket nyújtó épület - emlékeztetett szerdán Budapesten a Néprajzi Múzeum főigazgatója.
    Kemecsi Lajos elmondása szerint az új épületben 2500 négyzetméteres időszaki kiállítótérrel rendelkeznek majd, de sokkal jobb körülmények között tudják bemutatni az állandó gyűjteményt, és a közönség kiszolgálása is jóval magasabb színvonalon történhet meg.
    Nagyon előnyös, hogy mi mondhatjuk meg, milyen legyen az épület, nem kellett kompromisszumokat meghoznunk - méltatta a tervezőkkel való együttműködést a főigazgató, hozzátéve: a beruházás az ütemtervek szerint halad, így 2019 augusztusára kell elkészülnie az épületnek.
    Kemecsi Lajos szólt a Néprajzi Múzeumban szeptember 22-én nyíló World Press Photo kiállításról is, amely minden évben az intézmény leglátogatottabb tárlatának számít.
Mint elárulta, a nemzetközi anyaghoz ebben az esztendőben is csak itt látható kísérőtárlatot rendeznek magyar fotográfusok munkáiból.
    A Néprajzi Múzeum nagy sikerrel vett részt a Művészetek Völgyén, az Ördögkatlanon és a Sziget fesztiválon, az ősz folyamán pedig csatlakoznak a Kulturális Örökség Napjaihoz, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához és az Ars Sacra fesztiválhoz is - számolt be.
A főigazgató hangsúlyozta, hogy a múzeumnak tudományos kutatóhelyként is fontos feladatai vannak, november 7-én például A szabadság kódjai című kiállításhoz kapcsolódva szerveznek tudományos konferenciát az 1848-as és 1956-os forradalmak tárgyi anyagának gyűjtéséről.
    Az intézmény a néprajzi muzeológusok országos továbbképző központjaként is működik, így november 10-11-én Adatbázis, múzeum, oktatás címmel tartanak konferenciát arról, hogy a mai múzeumok miként találják meg helyüket a virtuális világban.
A főigazgató felhívta a figyelmet az intézmény nemrég indult, új honlapjára és online is elérhető, folyamatosan gyarapodó digitális gyűjteményére is.
    Kemecsi Lajos elmondása szerint 2017. január 8-ig meghosszabbítják a Betlehem - "nagy dolgok a jászolnál történnek" című kiállítást, ezt követi majd a Néprajzi Kossuth téri épületében rendezett utolsó időszaki tárlat a lábbelik történetéről 2017 márciusától.