Auguszta napja van. | 2024.03.29

Czibere: nő a megváltozott munkaképességű emberek támogatására fordítható összeg

2016-09-13 16:18:00

 

Nyolcmilliárdról 12 milliárd forintra emelkednek a megváltozott munkaképességű emberek támogatására fordítható források, 2018 végéig csaknem 12 ezer embert kívánnak bevonni a támogatottak körébe - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára keddi tatabányai sajtótájékoztatóján.

 

    Czibere Károly hozzátette: a megváltozott munkaképességűek számára biztosítani kell az esélyt a társadalmi integrációra, aminek legfontosabb eleme a foglalkoztathatóság javítása.
    "Nemzetstratégiai szempontból is fontos, hogy számukra munkavállalási esélyt biztosítsunk, a megváltozott munkaképességű és az egészségkárosodott emberek a gazdasági növekedés erőforrásait jelenthetik" - fogalmazott az államtitkár.
    Czibere Károly közölte, 2010 óta csaknem megduplázták a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátáját, az érték jelenleg megközelíti a 27 százalékot.
    A rehabilitációs foglalkoztatás 30 ezer embernek nyújt esélyt, erre 34 milliárd forintot biztosít a kormány, valamint jelentős a rehabilitációs kártya kedvezményén keresztül megjelenő ösztönzés. 
    Az érintettek foglalkoztatását segíti a rehabilitációs hozzájárulás összegének emelése, illetve a közbeszerzési törvény módosítása - ismertette az államtitkár.
    Bencsik János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, korábban egy fogyatékos embereket is foglalkoztató dán cégnél hívták fel a figyelmét a dolgozók arra, hogy a kettős támogatás tilalma miatt a fogyatékossággal élők betegség esetén csak táppénzt kapnak, viszont a rokkantsági járadékukat a keresőképtelenül töltött időre szüneteltetik.
    Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az igazságtalanság megszüntetésére indított kezdeményezését az Emmi karolta fel, majd 2016. január elsejétől feloldották "ezt a méltánytalan helyzetet, közel százezer embernek segítve".