Gedeon napja van. | 2024.03.28

A konzervatívok győztek a részeredmények szerint, de nem szereztek abszolút többséget

2016-09-12 06:03:46

 

A vasárnapi horvát előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 80 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, bár várhatóan nem szerez abszolút többséget a parlamentben, így koalíciós partnert kell találnia.

 

    A részleges eredmények tükrében a HDZ 61, az SDP irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.
    A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 12 mandátummal.
    Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, amelynek 8 mandátuma lehet, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), amely 4 parlamenti helyre számíthat, a Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja, amely 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), amely 1 mandátumban reménykedhet.
    Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: nyitottak azon pártok felé, amelyekkel hasonló a programjuk és egyforma világnézetet osztanak. "Megteszek mindent, hogy a következő kormány stabil és Európa-orientált legyen, valamint, hogy a választók érdekeit képviselje" - mondta. Hozzátette: már holnap összeül az elnökség, hogy megbeszélje a koalíciós tárgyalási folyamatokat.
    Zoran Milanovic, az SDP elnöke kijelentette: Horvátországnak stabil kormányra van szüksége. Ez nem volt szerencsés nap Horvátország számára, az elmúlt nyolc hónapban egy kísérlet részesei voltunk - vélekedett. A baloldal vezetője szerint most Horvátország a legfontosabb, nem pedig a karrier és a hiúság.
    Az előzetes adatok szerint sem a HDZ, sem a SDP nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tud begyűjteni elegendő szavazatot. Önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve ismét a Híd lehet.
    Bozo Petrov, a Híd elnöke beszédében hangsúlyozta: garanciát kért azoktól, akik a kormányalakításhoz a Híd segítségét kérik. "Másoknak kell eldönteniük, hogy ők miért harcolnak, a Híd már elmondta, mit akar" - szögezte le. A harmadik legerősebb párt elnöke öt napot adott a vezető pártoknak, hogy elfogadják követeléseiket. Petrov, már korábban bejelentette, hogy pártja rögtön az első parlamenti ülésen hét törvényjavaslattal áll elő, egyebek között a pártok finanszírozását és a választások demokratizálását illetően, és csak utána dönt az együttműködésről.
    Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.