Gedeon napja van. | 2024.03.28

Paralimpia 2016 - Döntőben a sportlövő Dávid Krisztina és az úszó Konkoly Zsófia

2016-09-09 17:42:00

A sportlövő Dávid Krisztina légpisztolyban, az úszó Konkoly Zsófia pedig 400 gyorson bejutott a döntőbe a riói paralimpia pénteki versenynapján. 

    A cselgáncsozó Burányi Flóra elvesztette első mérkőzését az 57 kilogrammos súlycsoportban, az evezős Lőrincz Krisztina pedig az előfutamból a reményfutamba került.
    A kerekesszékes Dávid Krisztina legerősebb számában remekül teljesített a 40 lövéses alapversenyben, 371 kört ért el, ezzel negyedikként biztosította helyét a magyar idő szerint 16.45 órakor kezdődő fináléban.
    Az uszodában Konkoly Zsófia (S9) ötödikként ért célba előfutamában, 4:59.81 perces ideje pedig összesítésben a hetedik helyet érte, így a 100 méter háton előfutam nélkül döntős Adámi Zsanetthez (S2) hasonlóan este ő is döntőt úszhat.
        A 26 éves Burányi Flóra - aki születésétől kezdve látássérült, s felnőttként teljesen elveszítette a látását, így kontúrokat sem lát az ellenfeleiből - a 2014-es világbajnok ukrán Inna Cserniak ellen kezdett, és 1:46 perc alatt kikapott.
    "Egyszer dzsúdóztam már ezzel a lánnyal, akkor jobban elvert - mondta az MTI-nek a magyar sportoló. - A vezetőnk, Keserű József most azt mondta, szépen dolgoztam, nincs semmi gond, és összpontosítsak a következő meccsemre." 
    A szabadkártyás, paralimpiai újonc Burányi Flóra - akinek az 1992-es barcelonai olimpia ezüstérmese, Hajtós Bertalan az edzője - később még legalább egy mérkőzést vív majd a vigaszágon. Következő ellenfele a spanyol Maria Monica Merenciano Herrero lesz.
    A látássérült dzsúdósok két kézzel fogják meg ellenfelüket, majd ezt követően, a bírói jelzésre kezdődik meg a küzdelem. A vakok és látássérültek mindössze érzékelik riválisuk mozgását, és ennek megfelelően taktikáznak.
    Az evezősöknél Lőrincz Krisztina (AS) hatodik lett előfutamában egypárban, így szombaton a reményfutamban folytatja majd szereplését a festői Rodrigo de Freitas Lagúnában. A versenyzők 1000 métert teljesítenek.