György napja van. | 2024.04.24

Elkezdődött az ÁSZ és a Miskolci Egyetem közös közszolgáltatási teljesítménymenedzsment képzése

2016-09-09 15:59:00

Elkezdődött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Miskolci Egyetem közös közszolgáltatási teljesítménymenedzsment képzése Budapesten, ami az etikus és eredményes gazdálkodásra készíti fel a közszférában dolgozó szakembereket - közölte honlapján az ÁSZ pénteken.

    Domokos László, az ÁSZ elnöke a képzés megnyitóján hangsúlyozta: a cél olyan számvevők, valamint a közszolgáltató szervezetek részére olyan szakemberek képzése, akik hozzá tudnak járulni a közpénzekkel való hatékony és átlátható gazdálkodáshoz, az állammenedzsment fejlesztéséhez. 
    A számvevőszéket az Országgyűlés 2015-ben kérte fel arra, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Torma András, a Miskolci Egyetem rektora tavaly novemberben írt alá együttműködési megállapodást a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítását, fejlesztését szolgáló képzés és kutatás feltételeinek megteremtéséről.  Ebben megegyeztek, hogy a Miskolci Egyetem szervezetén belül működő kihelyezett intézeti tanszéket hoznak létre.
    Az együttműködési megállapodás kiterjed a közpénzekkel és közvagyonnal gazdálkodó szervezetek vezetőinek  képzésére alkalmas oktatási programok kialakítására és képzési modulok fejlesztésére. Az ÁSZ és az egyetem vezetői idén januárban meghatározták az intézeti tanszék létrehozásával, a közös kutatással és oktatással kapcsolatos kérdéseket is. 
    A megállapodás keretében a közszolgálati teljesítménymenedzsment egyéves szakirányú továbbképzés tananyagát az egyetem dolgozta ki, és teremtette meg a képzés indításának feltételeit, a helyszínt pedig az ÁSZ biztosítja.
    Domokos László kifejtette: a közpénzek és a közvagyon eredményes és hatékony felhasználásának ellenőrzése érdekében az ÁSZ stratégiai célkitűzése a teljesítményellenőrzések előtérbe helyezése.  Az ÁSZ tapasztalatai szerint a szervezeteknek a többsége nehezen birkózik meg azzal a feladattal, hogy működését, gazdálkodását módszeres intézkedések révén tegye eredményesebbé és hatékonyabbá. 
    A következő néhány évben az ÁSZ mintegy 100 számvevőjét iskolázza be erre a szakirányú továbbképzésre - fűzte hozzá az ÁSZ elnöke.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány