Auguszta napja van. | 2024.03.29

MKPK: a jövő hét végén tartják a Katolikus Társadalmi Napokat

2016-09-08 19:25:00

Jövő hét pénteken és szombaton rendezi meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs) - hangzott el az MKPK őszi tanácskozása utáni sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

    Az idén a budapesti Március 15. téren megrendezendő program célja, hogy bemutassa az egyház társadalmi szerepvállalását. A rendezvény jelmondata: "Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!" - ismertette Mohos Gábor, az MKPK titkára.
    Mohos Gábor elmondta: a testület tanácskozásán meghallgatták Székely János püspök beszámolóját a Boldog Ceferino Intézet koordinálásával működő közfoglalkoztatási programról. Az országos szolgálat keretében jelenleg 62 közösségi ház működik, és mintegy húszezer hátrányos helyzetű embert segítenek.
    A püspökök egyeztettek a papképzés országos helyzetéről. Beer Miklós püspök, a szemináriumi bizottság vezetőjének beszámolója nyomán döntöttek arról, hogy külön bizottságot bíznak meg a kérdés részletes vizsgálatával.
    A testület döntött arról, hogy 2017-ben, a fatimai Mária-jelenések 100. évfordulója alkalmából országos találkozót szervez október 13-ára, az utolsó jelenés évfordulójára.
    Az MKPK 2017-ben Szent László lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából - csatlakozva az állami eseményekhez - több országot összekapcsoló programsorozattal kíván megemlékezni az Árpád-házi uralkodóról, akit több környező országban is tisztelnek.
    Az MKPK titkára szólt arról, hogy - mivel ötéves megbízatásuk lejárt - a tanácskozáson újraválasztották a konferencia bizottságainak tagjait.
    Mohos Gábor kitért arra is, hogy az előző évekhez hasonlóan októberben megrendezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot, amelynek idei mottója: "Szent Márton követői napjainkban". Az eseménysorozat célja a katolikus kultúrán keresztül megismertetni, közelebb hozni az emberekhez Szent Márton példáját.
    Az egyházmegyék színes programokkal, képzőművészeti kiállításokkal, irodalmi estekkel, Szent Márton életét bemutató színdarabokkal, pályázatok meghirdetésével kapcsolódhatnak bele az országos rendezvénybe - tette hozzá.