Tivadar napja van. | 2024.04.20

Több mint 60 százalékkal nőtt Romániában a hibrid és elektromos autók értékesítése

2016-09-08 14:05:00

Az év első hét hónapjában ugyan 62 százalékkal, 402-re nőtt  a Romániában eladott hibrid és az elektromos járművek száma a tavalyi hasonló időszakhoz mérten, az összes eladott új autó számához viszonyítva azonban arányuk továbbra is 1 százalék alatti - közölte csütörtökön a román autógyártók- és importőrök egyesülete.

    Tavaly ugyanebben az időszakban 246 ilyen jármű talált gazdára - idézte az adatokat az Agerpres hírügynökség. A legnagyobb keletje a japán Toyota által gyártott elektromos autónak van, amelyből 258-at adtak el, második helyen a Lexus márka áll 86 eladott járművel. 
    Tavaly, az egész évben 495 környezetkímélő autót értékesítettek az országban, több mint a kétszeresét a 2014-esnek.
    A román környezetvédelmi minisztérium az idei roncsautóprogramban kiemelten kezelte az elektromos autók vásárlásának ösztönzését, és külön programot indított erre a célra, valamint a még fejletlen elektromos töltőállomás-hálózat fejlesztésére.
    Az egyesület adatai szerint Romániában a járművek mintegy fele gázolajjal működött az idei első hét hónapban, arányuk enyhén 50 százalék alá esett vissza a tavalyi első hét hónapban jegyzett 54 százalékról.