Auguszta napja van. | 2024.03.29

Simicskó: a magyarság addig létezhet, amíg van erős magyar állam

2016-09-08 06:18:48

Az erős magyar állam léte alapvető fontosságú a magyarság megmaradásához - erről beszélt a honvédelmi miniszter a szigetvári Zrínyi Napok keretében szerdán megtartott nemzeti kegyeleti emlékülésen a baranyai városban.

    Simicskó István a rendezvény résztvevői előtt a 450 évvel ezelőtt történtek tanulságára utalva úgy fogalmazott: "a történelem megtanított minket arra, hogy a magyarság addig létezhet, amíg van erős magyar állam".
    Az erős magyar állam és hadsereg védelmezi határainkat, hagyományainkat, értékeinket - tette hozzá.
    A nemzetállamok megmaradásának fontosságát kiemelve azt mondta: "nem hisszük azt, hogy a kultúráknak, civilizációknak össze kell keveredni". A honvédelmi miniszter szerint az Európai Uniónak és valamennyi nemzetének a hiszékenységgel szemben ma erős hitre van szüksége.
    A honvédelmi miniszter szerint az Európai Uniónak és valamennyi nemzetének a hiszékenységgel szemben ma erős hitre van szüksége, amely megtart, egyben "tiszteletet ébreszt és ad mások felé és másoknak is".
    Simicskó István kijelentette: az európai civilizáció könnyen elveszhet a történelmi útvesztőkben, ha a hiszékenység útjára lép, hiszen az "becsaphatóvá, védtelenné és kiszolgáltatottá tesz".
    A miniszter szerint a középkori Európa nem volt képes látni az oszmán birodalom terjeszkedésének veszélyét, és képtelen volt az összefogásra.
    A politikus emlékeztetett arra, hogy I. Szulejmán szultán beírta magát a történelemkönyvekbe, az őt megállító Zrínyi Miklós, pedig a hazát, Európát és a kereszténységet védő kapitányként lett magyar és a horvát történelem hőse.
    A magyarok és horvátok közös felelősségének nevezte, hogy "lesz-e jövőnk", majd arra szólított fel, hogy a két nemzet minél szorosabban működjön együtt a haza és a közös értékek megvédéséért.
    A zenés és irodalmi műsorokkal, valamint hagyományőrzők közreműködésével megrendezett eseményen mások mellett részt vett Tomislav Ivic horvát védelmi miniszterhelyettes, Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke és Vass Péter, Szigetvár független polgármestere.