Csongor napja van. | 2024.04.16

Török külügyminiszter: átlátható módon fognak eljárni az elszámoltatások során

2016-09-07 12:39:55

 

Tisztességes és átlátható eljárást fognak lefolytatni a hatóságok a júliusi törökországi puccskísérlet felelőseinek elszámoltatása során - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Strasbourgban, miután megbeszélést folytatott az Európa Tanács (ET) főtitkárával.

 

    "Soha nem feledkeztünk meg az Európa Tanács tagjaként vállalt kötelezettségeinkről, még ezekben, a török nép számára amúgy rendkívül nehéz időkben sem. Soha nem feledkeztünk meg a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásáról" - szögezte le sajtótájékoztatóján a tárcavezető Thorbjorn Jaglanddal folytatott egyeztetését követően.
    "Mindenkit bíróság elé kell állítani, azokat is, akik megpróbálták meggyilkolni az elnököt" - tette hozzá Cavusoglu.
    "Az emberi jogok európai egyezménye iránymutatásként szolgál ebben a nehéz időszakban" - fogalmazott a külügyminiszter, akinek az országát számos bírálat érte a júliusi 15-ei hatalomátvételi kísérletet követő tisztogatások miatt.
    A sajtóértekezleten az Európa Tanács főtitkára fontosnak nevezte, hogy a török hatóságok tartsák tiszteletben a jogbiztonság elvét és az ártatlanság vélelmét. Thorbjorn Jagland kedden egy interjúban azt mondta: Ankara tisztában van azzal, hogy amennyiben nem biztosítják a tisztességes eljárás feltételeit, akkor számos ügy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán fog kikötni.
    A júliusi puccskísérlet során a puccsistákat nem számítva 246 ember halt meg és több mint kétezren megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban, több tízezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el, és több ezer embert vettek őrizetbe.