Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ausztria Stefan Zweigről szóló filmet nevez a legjobb idegen nyelvű film kategóriába

2016-09-07 13:46:00

 

A nácik elől elmenekült osztrák-zsidó író, Stefan Zweig száműzetésben eltöltött éveiről szóló életrajzi filmet nevezi Ausztria a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájába.

 

    A Vor der Morgenröte - Stefan Zweig in Amerika (Mielőtt felkel a nap - Stefan Zweig Amerikában) című életrajzi drámát a korábban színésznőként ismert Maria Schrader rendezte. 
    Az alkotás azt az időszakot öleli fel a Sakknovella című elbeszélés szerzőjének életéből, amikor a náci birodalom elől Brazíliában keresett menedéket. A film főszerepét Josef Hader osztrák színész alakítja. A filmes kliséket gondosan elkerülő, érzékeny életrajzi drámát a kritikusok világszerte kedvezően fogadták, a német, az osztrák és a francia mozikban is sikert aratott.
    Osztrák filmet - Stefan Ruzowitzky Pénzhamisítók című produkcióját - először 2007-ben jelölt díjára az amerikai filmakadémia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és az alkotás el is nyerte az Oscar-szobrot. Egy évvel később Götz Spielmann Revans című filmje is jelölést kapott, de nem nyert, a bécsi Michael Haneke azonban 2012-ben a Szerelem című francia nyelvű filmjéért megkapta az Oscart - emlékeztetett a The Hollywood Reporter.
    Az egyes országok október 3-ig adhatják le hivatalos nevezésüket a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. Magyarország Till Attila Tiszta szívvel című filmjével szerepel az Oscar-versenyben. Japán a veterán rendező, Jamada Jodzsi "Nagasaki: Memories of My Son" című, Nagaszaki bombázása után játszódó filmjével jelentkezett. Romániából Cristi Puiu cannes-i filmfesztiválon bemutatkozott Sieranevada című drámáját nevezték. Németország a Toni Erdmann című vígjátékot küldi a díjért Hollywoodba, Svédország pedig Az ember, akit Ovénak hívtak című fekete komédiát. 
    Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2017. január 17-én jelenti be, hogy a több tucatnyi ország nevezettje közül melyek kerülnek a rövid listájára. A legjobb idegen nyelvű film kategória öt jelöltjét - a többi mezőny jelöltjeivel együtt - január 24-én hozzák nyilvánosságra. Az Oscar-díjakat február 26-án adják át Hollywoodban.