Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: csak azokat fogadja vissza Magyarország, akik az országnál érték el az EU-t

2016-09-07 09:59:00

 

Magyarország csak azokat a bevándorlókat fogadja vissza, akik az országnál léptek először az Európai Unió (EU) területére - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

 

    Szijjártó Péter Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kijelentésére reagált, amely szerint Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió területére léptek.
    A külgazdasági és külügyminiszter közleményében kijelentette, "a magyar álláspont egyértelmű és változatlan, csak azokat fogadjuk vissza, akik Magyarországnál léptek először az Európai Unió területére".
    Rámutatott, a közel-keleti vagy afrikai illegális bevándorlók "nyilvánvalóan" más országoknál léptek az unió területére, az pedig, hogy a bevándorlókat ezekben az országokban nem regisztrálták, nem jelent kifogást. 
    "Az előírások be nem tartása nem mentesít a következmények alól" - fogalmazott.
    Kiemelte, Magyarország betartja az európai szabályokat, megvédi a határokat és regisztrálja a bevándorlókat.
    Az, hogy jelenleg csökken az Ausztriába érkező illegális bevándorlók száma, a szigorított magyar határvédelemnek köszönhető - tette hozzá.
    "Tévúton jár mindenki, aki egy olyan országot kritizál, amely védi Európát, így védi Ausztriát is" - írta Szijjártó Péter.