Gedeon napja van. | 2024.03.28

Adattudományi és adattechnológiai tanszék indul az ELTE-n

2016-09-06 19:48:00

 

Adattudományi és adattechnológiai tanszék indul az ELTE-n a Deutsche Telekom támogatásával - közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel. 

 

    Mint írták, az új tanszék a 2016/17-es tanévben, a berlini Műszaki Egyetemmel együttműködve indul az egyetem informatikai karán. 
    A leendő tanszék célja, hogy - felismerve a legújabb technológiák által támasztott üzleti és társadalmi kihívásokat, - kézzelfogható tudást adjon azoknak a hallgatóknak, akik a leginkább dinamikusan növekvő iparágban, az infokommunikációban képzelik el jövőjüket. 
    A most induló tanszék a kutatás és a nyílt innováció eszközeivel segítené elő az adatvezérelt üzleti alkalmazások létrejöttét. A tanszék a mobilhálózatokból kinyerhető, üzleti és környezeti szempontból releváns adatokra alapuló kutatásra összpontosít majd. Az első projektek például olyan területekről származó adatokkal foglalkoznak majd, mint például az egészségügy, a környezetvédelem vagy éppen a képzéstámogatás. A tanszék célja, hogy az adatbányászat, a mesterséges intelligencia és az adat-vizualizáció felhasználásával dolgozzon ki megoldásokat konkrét kihívásokra - olvasható a közleményben.
    A tanszék támogatója a Magyar Telekom anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlege, a berlini Telekom Innovation Laboratories (röviden T-Labs).