Auguszta napja van. | 2024.03.29

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

2016-09-06 18:21:00

 

Az őszi szüret és a borkészítés időszakában a mustgáz veszélyére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

 

    Az OKF az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: bár a mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, mégis évente csaknem tucatszor riasztják emiatt a tűzoltókat, s minden évben áldozatává válik valaki.
    Kifejtették: a mustgáz a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Aki ilyen mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, az oxigénhiányos állapotba kerülhet, amely szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz - emelték ki.
    Az OKF kitért arra is, hogy a különböző légzésvédő álarcok a mustgáz ellen nem védenek. A közismert "gyertyás" módszert ajánlották, de felhívták a figyelmet arra, hogy a gyertyát derékmagasság alatt kell tartani.
    Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot - írták a közleményben.