&Őrs napja van. | 2020.07.14 | MNB középárfolyam:

A Hello, Dolly című musicallel kezdődik a Vidéki Színházak Fesztiválja

2016-09-05 11:37:04

 

A Hello, Dolly című musicallel kezdődik hétfőn este a Vidéki Színházak Fesztiválja, amelyen kilenc színház előadását láthatja a közönség vasárnapig a budapesti Thália Színházban.

 

    A fesztivál nyitódarabja a Szolnoki Szigligeti Színház produkciója, Jerry Herman Hello, Dolly című musicalje Szente Vajk rendezésében látható, Dolly szerepét  Kertész Marcella játssza.
    Kedden a Békéscsabai Jókai Színház Katona József Bánk bán című művét adja elő, amelyet Szabó K. István állított színpadra, Zalán Tibor író, dramaturggal korszerűbbé tett szöveggel. A címszerepet Demeter András alakítja.
    Guelmino Sándor rendezésében láthatja a közönség Barta Lajos Szerelem című tragikomédiáját szerdán. A gyakran játszott, a színészeknek remek szerepeket kínáló darabot a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata adja elő a fesztiválon, többek között Kovács Zsolt és Takács Kati játékával.
    Csütörtökön a nagyszínpadon a Moliere: Tartuffe című produkciót mutatja be a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház. Moliere darabjának Parti Nagy Lajos-féle átiratát Crespo Rodrigo és Megyeri Zoltán főszereplésével láthatja a közönség.
    Az Arizona Stúdióban csütörtökön a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház játssza Harold Pinter Hazatérés című drámáját. A főszerepet alakító Mikó István mellett Csernák János is látható a darabban, amelyet Gyuriska János állított színpadra. A szervezők az idén először válogattak az ország legfiatalabb színházának repertoárjából darabot a programba.
    A fesztiválon pénteken a szombathelyi Weöres Sándor Színház mutatja be Csehov darabját Ványa bá címmel, Réthly Attila rendezésében, Mertz Tibor címszereplésével. A darabot Hamvai Kornél fordításában az eddigi változatoknál sokkal nyersebb szöveggel láthatja a közönség.
    A Miskolci Nemzeti Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájával vendégszerepel szombaton. A darabot Lukáts Andor rendezésében, Varga Zoltán és Ullmann Mónika szereplésével láthatja a közönség.
    Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a debreceni Csokonai Színház Virginia Woolf Orlando című művét mutatja be, Sárközi-Nagy Ilona címszereplésével. A művet Anca Bradu állította színpadra, a koreográfus és a narrátor Gemza Péter.
    A fesztivál nagyszabású produkcióval zárul: a Pécsi Nemzeti Színház Peter Shaffer Amadeus című darabját mutatja be. Salieri szerepében Rátóti Zoltán, Mozartként Mikola Gergő látható a Méhes László rendezte előadásban.
    Az idén is öttagú zsűri kíséri figyelemmel a produkciókat, amelyek közül hármat - a Bánk bán, a Tartuffe és a Ványa bá című előadást - a közmédia is rögzít.
    A zsűri munkájában rész vesz Pindroch Csaba, a Thália Színház színművésze, Kézdi Beáta, a Heti Válasz színház-rovatának szerzője, Térey János író, drámaíró, műfordító, Gabnai Katalin színikritikus és Cseh Bettina közönségzsűri tag.