Donát napja van. | 2020.02.17 | MNB középárfolyam:

Erdőtűz miatt mintegy ezer embert telepítettek ki Spanyolország délkeleti részén

2016-09-05 11:27:51

 

Erdőtűz miatt mintegy ezer embert kellett kitelepíteni hétfőn Spanyolország délkeleti részén, Jávea és Benitachell település között több lakóövezetből - közölték a hatóságok.

 

    A turisták által közkedvelt Costa Blanca térségében tomboló tűz a helyi, valenciai kormányzat adati szerint eddig több mint 300 hektáron pusztít. Mivel a tűznek több, egymástól viszonylag nagy távolságra lévő fókuszpontja is van, a rendőrség szándékos gyújtogatásra gyanakszik.
    A lángok lakott területeket veszélyeztetnek, ezért rendelték el a kitelepítést. Az embereknek iskolákban rendeztek be ideiglenes szállást, de sokan mentek rokonokhoz, barátokhoz.
    José Chulvi, Jávea polgármestere a spanyol közszolgálati televíziónak elmondta: a környékről sokan ajánlották fel, hogy befogadják azokat, akiknek a tűz miatt el kellett hagyniuk otthonukat.
    Az erdőtüzet egyelőre nem sikerült megfékezni, az oltásban csaknem 400-an vesznek részt, de a feladatot nehezíti a nagy meleg és az erős szél is. 
    Spanyolországban az évnek ebben a szakában gyakoriak az erdőtüzek. Idén, az év első hét hónapjában összesen 16 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, jóval kevesebb mint tavaly, amikor július végéig több mint 52 ezernyi zöldterületet tarolt le a tűz.