&Őrs napja van. | 2020.07.14 | MNB középárfolyam:

MKIK: az iskolarendszer átalakításával járó kellemetlenségeket nem lehet megspórolni

2016-09-05 10:56:48

 

Érthető, ha az iskolarendszer átalakítása az érintettek számára esetenként diszkomfort érzést jelent, hiszen minden átalakítás előidéz zavaró körülményeket, de ezt nem lehet megspórolni, lépésről lépésre kell végigcsinálni - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 

    Parragh László emlékeztetett: a szakképzésben, a közoktatásban és a középfokú oktatásban sok olyan intézkedést vezettek be, amely közelíti a munkaerőpiacot és az oktatást. Ilyen a duális képzés elindítása, most pedig az iskolarendszeri átalakítás, az iskolák átnevezése, átsorolása, átstrukturálása, a kerettanterv és a tananyag megújítása. 
    Az elnök hangsúlyozta: a legfontosabb az lenne, hogy ha belép egy diák a szakgimnáziumba - a korábbi szakközépiskolába - akkor megtanulja a szakmát, és legyen lehetősége arra, hogy a felsőoktatási rendszerben folytassa tanulmányait. 
    A szakképzésben résztvevő tanulók bizonyos értelemben előnyben lesznek azokhoz képest, akik csak elméleti képzésben részesültek, mivel gyakorlati tudással a kézben egy diák könnyebben találhat munkát, de dönthet a továbbtanulás mellett is - vélekedett.