Auguszta napja van. | 2024.03.29

Cseh rendőrök indultak Magyarországra a schengeni határ védelmére

2016-09-05 10:21:42

 

Ötventagú cseh rendőrcsoport indult hétfőn Prágából Magyarországra, hogy segítsenek magyar kollégáiknak a schengeni határok megvédésében. 

 

    "Csehország elkötelezte magát arra, hogy a migránsválsággal kapcsolatban segítséget nyújt európai uniós partnereinek. Ez nemcsak arról szól, hogy segítünk partnereinknek, de arról is, hogy tökéletesítjük magunkat egy olyan probléma kezelésében, amely eddig Csehországot nem érintette annyira, mint partnereit"- jelentette ki Tomás Tuhy cseh országos rendőrfőkapitány a prágai rendőrakadémia udvarán lezajlott ünnepélyes búcsúztatón. 
    A cseh rendőrök két hónapon keresztül magyar rendőrökkel és katonákkal együtt Szeged közelében a magyar-szerb határon fognak járőrözni és felügyelni a rendre. 
    "Önök nemcsak Magyarországot fogják védeni, de a saját hazájukat is" - mondta a rendőröknek Pető Tibor prágai magyar nagykövet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar-szerb határ egyben a belső szabad mozgást biztosító schengeni térség határa is, ezért védelme rendkívül fontos. A nagykövet emlékeztetett: Csehország volt az első ország, amely tavaly reagált Budapest kérésére, és segítséget nyújtott Magyarországnak a határvédelemben. 
    A magyar határőrségnek a cseh rendőrök a migránsválsággal összefüggésben már tavaly október közepétől december közepéig segítettek a schengeni határ védelmében. A magyar és a cseh rendőrök közösen járőröztek a határon. Az együttműködést mindkét fél nagyra értékelte. Újabb cseh rendőri kontingens kiküldését Budapest a nyáron kérte Prágától.
    Csehország eddig Görögországnak, Szlovéniának és Macedóniának nyújtott hasonló segítséget. Tomás Tuhy szerint a cseh rendőrség eddig összesen 11 ilyen misszióban vett részt külföldön. 
    "A rendőrségen belül kialakítottunk egy külön csoportot, amelybe önkéntes jelentkezés alapján kerülhetnek be a küldetést vállaló és megfelelően felkészült rendőrök. A csoportnak jelenleg mintegy 400 tagja van, s a kontingens tagjait közülük válogatjuk ki" - mondta a cseh országos rendőrfőparancsnok az MTI-nek.