Auguszta napja van. | 2024.03.29

Spanyolország több városában tiltakoztak a venezuelai elnök ellen a hétvégén

2016-09-04 19:39:00

Spanyolország több városában tartottak tiltakozó akciókat Nicolas Maduro venezuelai elnök ellen a hétvégén; a spanyol hatóságok adatai szerint vasárnap mintegy ötszázan, főként venezuelaiak vonultak utcára Madridban, követelve az elnök leváltását célzó népszavazás kiírását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, valamint a humanitárius segélyszállítmányok beengedését a dél-amerikai országba.

    A spanyol fővárosban tartott békés felvonuláson a részvevők venezuelai zászlókat lengetett, sokan viseltek nemzeti színű sapkát, pólót, vagy festettek az arcukra sárga, kék és piros csíkokat.
    A magasba emelt transzparenseken tiltakozó feliratok voltak olvashatók, mint például "Egy ország a robbanás határán", "Visszahívás 2016".
    Az egyik kézzel rajzolt plakáton Nicolas Maduro - aki politikai pályafutását megelőzően buszsofőr volt - egy Venezuela nevű buszt vezetett, amelynek ablakaiba azt írták: nincs törvény, nincs gyógyszer, nincs élelem. A busz útirányát jelző táblán ez állt: polgárháború.
    "Halld Spanyolország, csatlakozz a harchoz!", "Szabadságot Venezuelának!" - egyebek mellett ezt skandálta a belvároson áthaladó tiltakozó menet.
    A demonstrációt a venezuelai parlamentben többséget alkotó ellenzéki párt, a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) spanyolországi megbízottjai szervezték, mintájára a szeptember 1-i caracasi tüntetésnek, amelyen több százezren, sőt az ellenzék szerint több mint egymillióan vettek részt.
    Az eseményen képviseltette magát a négy legnagyobb spanyol parlamenti párt közül három, a jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt (PP), a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt.
    Távol maradt a Spanyolországban radikális, baloldali változásokat követelő szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt, amelyet régóta vádolnak azzal, hogy kapcsolatot tart fenn a venezuelai vezetéssel, és meghatározó alakjai pénzt kaptak az előző elnök, Hugo Chávez kormányától. Ezeket a "feltételezéseket" a párt vezetői következetesen visszautasítják.
    Szombaton a Kanári-szigeteken és a Katalóniában is voltak tiltakozó megmozdulások a venezuelai kormány ellen; Santa Cruz de Tenerife és Las Palmas de Gran Canaria városaiban mintegy 500-an, Barcelonában 200 vonultak utcára.
    Spanyolország és Venezuela viszonya évek óta meglehetősen feszült, mivel az ügyvezető spanyol kormány több alkalommal szót emelt a politikai foglyok szabadon engedése mellett, valamint kritikus a korábbi elnök, Hugo Chávez által létrehozott és Nicolás Maduro által továbbvitt baloldali rezsimmel szemben.