Gedeon napja van. | 2024.03.28

Koncertek indítják az őszi programsorozatot Sopronban

2016-09-03 11:25:00

Szabadtéri koncertekkel indul az őszi soproni kulturális rendezvények sora, elsőként vasárnap a helyi BluesHangers együttes lép a közönség elé - tájékoztatta Kóczán Péter, a közművelődési programokat szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese az MTI-t.

    A sor aztán az Európában turnézó amerikai együttes, a The New Divide szeptember 10-i koncertjével folytatódik, majd másnap az instrumentális reggae és ska zenét játszó Ska Tunes, 18-án pedig a szabad dzsessz-blues műfaját képviselő Jam session lép színpadra a Liszt-teraszon.
    Szeptember 12-én a soproni evangélikus templom lesz a helyszíne a Hangok és harangok című, a Szent István-bazilikából útjára indult klasszikus zenei fesztiválsorozatnak. A jótékonysági koncert előadója Mága Zoltán lesz, aki többek között Kossuth-díjas művészeket hív meg estjére. Közreműködik majd a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar is.
    Szeptember 25-én, a magyar népmese napja alkalmából kézműves foglalkozások, néptáncbemutató és bábszínház várja a családokat, Szabó Balázs meseestje zárja a programot.
    Szeptember 26-án nyílik meg Búzás Tünde kiállítása, A csillagokban alszom címmel. A logopédus, óvodapedagógus-gyógypedagógus tanár végzettségű alkotó dolgozik fával, papírmaséval, agyaggal, kővel, szinte mindennel, ami a keze ügyébe akad. Képeit gyakran versek, dallamok és mesék inspirálják.
    Októberben Szalóki Ági, Zorán és Halász Judit is koncertezik Sopronban. Emellett a magyar származású fotós, Robert Capa fotóiból nyílik majd tárlat a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködve. A Kávézz Sopron! című rendezvényen pedig a honi kávékultúra és a barista szakma képviselői mutatkoznak be. A felnőttek és gyerek körében népszerű vasútmodell-kiállítás terepasztalait 9. alkalommal építik fel a soproni Liszt-központban.
    Kóczán Péter arról is beszélt, hogy az országos és a helyi alkotók közreműködése egyaránt fontos a Pro Kultúra számára, ezért a programkínálatban minden hónapban szerepel majd több helyi művész, együttes is. A hagyományos pályázatok, tehetségkutatók, mint például az adventi rajzpályázat, az Így írok én. irodalmi pályázat vagy a Városi Ki Mit Tud? szintén kihagyhatatlan a városi rendezvények sorából.
    Elmondta, hogy az elmúlt szezonban csaknem 70 ezren látogattak el a soproni kulturális rendezvényekre és a fertőrákosi Barlangszínház műsoraira. Százhuszonegy alkalommal és tizenkét helyszínen zajlottak a programok, ez a mostani évadban is hasonlóan alakul majd. Az őszi-téli időszakban elsősorban a Liszt-központban, a Petőfi Színházban, a Munkácsy-teremben és a Festőteremben lesznek rendezvények, tavasszal pedig szabad téren és a Fertőrákosi Barlangszínházban.
    A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. 1997 óta létezik jelenlegi formájában, a mostani lesz tehát a társaság 20. évada.