Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sportközpontot avattak Kazincbarcikán - BŐVÍTETT (új: Demeter Zoltán)

2016-09-02 22:31:45

 Elkészült a Szalézi Rend Don Bosco Sportközpontja Kazincbarcikán, a mintegy kétmilliárd forintos, állami és egyházi költségből megvalósult létesítményt pénteken adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

    Az avatáson Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felolvasta Orbán Viktor levelét.
    A miniszterelnök egyebek mellett azt írta: "ha lenne még vagy száz ilyen, munkára és hadra fogható, elszánt közösségünk akkor csodát tehetnénk Magyarországon, olyan csodát, amelyen mindenki meglepődne ebben a mai világban, ahol a kérések, a tervek, a javaslatok túlnyomó többsége személyes önérdekek felé irányul".
    Orbán Viktor levelében szólt arról is, hogy elismeréssel és meghatódva gondol a Szalézi Rendre, és munkájukra, amellyel sok száz kazincbarcikai gyermek életét tarthatják meg, illetve fordíthatják jó irányba.
    "Magyarország kormánya szolgálótársként tekint önökre, mert bizonyosan közösen valljuk, hogy a legszívesebben vett szolgálat, amit adhatunk Istennek, ha jót teszünk gyermekeivel" - írta a miniszterelnök.
    Lázár János beszédében szintén elismerését fejezte ki a Szalézi Rendnek. Mint mondta, a kormány örömmel támogatta ezt a programot, és megtiszteltetésnek veszi, ha a jövőben is együttműködhet a renddel.
    Kitért arra, hogy itt és most egy "hatalmas, sikeres és eredményes" összefogás történt, a baloldali vezetésű Kazincbarcika, a polgári, konzervatív kormány és egy keresztény közösség fogott össze ezért a létesítményért.
    Mégiscsak vannak az országban olyan dolgok, amelyért készek és képesek vagyunk összefogni - tette hozzá.
    A miniszter úgy fogalmazott: a kormány támogat mindenkit, aki a leszakadáson, a szegénységen változtatni akar, aki az esélyegyenlőségért, a felemelkedésért küzd, "különösképpen támogatjuk a magyar egyházakat, hogy felelősséget vállalnak a felzárkóztatásért", az oktatásért, a kormány nagy tisztelettel ismeri el munkájukat.
    Mint mondta: nem lehet erős Magyarország, ha tűri, hogy a gyengék gyengék maradjanak, a szegények pedig még szegények legyenek. Hozzátette: az általuk képviselt politikai közösség abban hisz, hogy a polgári Magyarország sorsát a magyar polgárság adja meg, ugyanakkor nemcsak a polgárságot akarják támogatni, hanem a polgárrá válás lehetőségét is biztosítani akarják.
    Ennek leghatékonyabb módja az oktatás, a felelősséget vállaló oktatás - jegyezte meg.
    P.Ábrahám Béla, a Szalézi Rend tartományfőnöke arról szólt, hogy a rend Kazincbarcika mellett elkötelezett, több mint húsz éve jelen vannak a városban, az oktatásban. Most egy olyan közösségi teret építettek, alakítottak ki, amely a fiatalok előtt nyitva áll, segíti tehetségük kibontakozását.
    Abban bízunk, hogy a sportnak olyan közösségteremtő hatása van, amely itt érvényesülhet, ugyanakkor ez a csarnok az élsportolóknak is otthont ad, "legyen ez a csarnok a találkozások, a barátság és a közösség tere" - hangoztatta.
    Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere beszédében azt emelte ki, hogy ez a létesítmény a városnak olyan kiemelkedő bázisa lesz, amely mind a sportolóknak, mind a kulturális, mind a civil életnek, mind pedig a tanulóknak otthont ad.
    "Több évtizedes álma valósult meg a városnak" - tette hozzá.
    Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője - akinek P. Ábrahám Béla megköszönte a sportközpont létrejöttében kifejtett munkáját - felemelő pillanatnak nevezte a komplexum átadását.
    A sportközpont megépítése példa arra, hogy milyen felelősséggel és hittel dolgoznak azok a történelmi egyházak, amelyek oktatási intézményeket tartanak fenn, és küldetésüknek tekintik, hogy munkájuk gyümölcsét ne csupán a diákok, de a város és a régió is élvezhessék. A kormány meghallotta az Észak-Borsodból jött kérést, és megmutatta: nemcsak Budapest fontos, hanem a vidék is - fűzte hozzá.
    A létesítményt Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.
    A szerzetesek által megálmodott, elsősorban a fiatalok vidám hangulatban történő nevelésének célzatával létrehozott háromezer négyzetméter alapterületű multifunkcionális sportközpont alkalmas nemzetközi kézi-, kosár- és röplabda, valamint futsal-mérkőzések lebonyolítására is. Tanítási időben pedig a térelválasztó függönyöknek köszönhetően három különböző osztály tarthatja testnevelés óráit itt.
    A lelátón a mobil, kihúzható széksorokkal együtt 900 ember fér el egyidejűleg. Az alsó szinten található két fallabdaterem, konditerem, szauna, a középső szinten lévő pedig két bowling-pályát és vendéglátó egységeket alakítottak ki.
    A Szalézi Rend - amely Kazincbarcikán két iskola fenntartója - az önkormányzattól 61,6 millió forintért vásárolta meg a több mint ötezer négyzetméteres földterületet. A rend mellett a kormány 952 millió forinttal, a Porticus nevű, egyházi intézmények segítségére szakosodott német csoport 300 ezer euróval járult hozzá a csaknem kétmilliárd forintos beruházáshoz.
    A pénteki hivatalos megnyitót követően tíz napig tartó - családi sport- és egészségnappal záruló - sport, kulturális, képzőművészeti rendezvénysorozat kezdődött a sportközpontban.