Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emlékérmét bocsát ki a jegybank e

2016-09-02 17:20:00

A Zrínyi-emlékév tiszteletére 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

    Az emlékérmék a 2004-ben indított Magyar várak sorozat részeként jelennek meg, követve a Visegrádi, Diósgyőri, Munkácsi, Gyulai, Siklósi és a Kőszegi Jurisics-várat - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel. 
    Az emlékérmék a várvédő Zrínyi Miklós és csapata hősies helytállásának állítanak emléket, a várkapitány híres kirohanásának 450. évfordulóján. Az emlékérmék különlegessége amellett, hogy mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaznak, az MNB-s kibocsátások történetében most először a mikroméretű írás díszítőelemként, különleges felületi struktúrával gazdagítja az érmeképet.
    Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként. 
    Az előlap fő motívuma a kezében buzogányt és kardot tartó Zrínyi Miklós páncélzatban megjelenített alakja, melytől jobbra a Zrínyi Miklós és a Szigetvár védője felirat olvasható. Itt találhatóak továbbá a kötelező érmeképi elemek is. Az érme hátoldalán a Szigetvári vár déli oldalának ábrázolása látható, előterében a dédunoka Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művének mikro méretű írással megjelenített részletével, amelyben Zrínyi a kirohanásra buzdítja vitézeit.
    Az idézet felületi struktúraként való megjelenítése unikum a jegybanki emlékérme-kibocsátás történetében. Az emlékérméket Szanyi Borbála tervezte, mesterjegye a hátoldalon, a vár ábrázolásába ágyazva található.