Emma napja van. | 2024.04.19

Trócsányi: benyújtották a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslatot 

2016-09-02 14:18:00

 Pénteken benyújtották az Országgyűléshez a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslatot - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

    A tárcavezető kiemelte: nagyon széleskörű konzultációt folytattak a szabályozásról, megalapozott munka folyt a minisztériumban.
    Trócsányi László kifejtette: hosszú, 2013 óta zajló folyamat eredménye a törvényjavaslat. Az új polgári perrendtartás koncepcióját a kormány 2015 januárjában fogadta el, majd 14 munkabizottság mintegy száz szakértővel kezdte meg a munkáját - idézte fel.
    Mint mondta, a cél olyan perrendtartás megteremtése, ahol az eljárásban azok, akik a bíróság előtt eljárnak, nagyfokú felelősséget viselnek, fontos a perelhúzódások megakadályozása. Két részre osztják a folyamatot, perelőkészítésre és az azt követő tárgyalási szakaszra - magyarázta.
    A miniszter kitért rá: szabályozták a csoportpereket is, aminek különösen a fogyasztóvédelem esetében van jelentősége. Továbbá a hatályon kívül helyezés intézményét is szigorították - közölte.
    Megjegyezte: a közigazgatási perrendtartás szabályait nem a polgári perrendtartás fogja tartalmazni, hanem önálló szabályozást alkotnak meg.
    Trócsányi László arról is beszélt, hogy pénteken négy párttal egyeztettek a közigazgatási perrendtartásról, jó szakmai megbeszélést folytattak. Az egyeztetésen a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviseltette magát, most pedig várják a pártok írásos észrevételeit, amelyeket szakmai alapon vizsgálnak meg - magyarázta.
     Hangsúlyozta: az ügyben komoly szakmai munka folyik a tárcánál, Magyarország és a jogállam érdeke, hogy teljes körű felülvizsgálata jöhessen létre a közigazgatásnak - vélekedett. Hozzátette: ez nem politikai ügy, hanem szakmai kérdés.
    A miniszter emlékeztetett: már 2014-ben jelezte, hogy ezzel a kérdéssel kiemelten akar foglalkozni, mert nagy adóssága a politikai rendszernek a közigazgatási bíráskodás teljes körű felülvizsgálatának megteremtése. Az elmúlt két évben sok konzultációt folytattak, a közigazgatási perrendtartás megalkotása nagyfokú transzparencia és szakmaiság mellett folyt - mondta.
    Trócsányi László visszautasította azokat a vádakat, hogy pártbíróság jönne létre. Mint mondta, készek vitát folytatni mindenkivel az ügyben, de szakmai hozzáállást kérnek.
    A miniszter arra is kitért, hogy a büntetőeljárási kódexről is széleskörű egyeztetések folynak, és remélhetőleg az év végére ezt is elfogadhatják.
    Az eljárási kódexek hatályba lépéséhez idő kell, a cél a hatékony eljárások megteremtése, a szabályok megújítása - vélekedett.
    Kérdésre válaszolva a tárcavezető közölte: meglátása szerint nincs uniós jogi vonzata a közigazgatási perrendtartás szabályozásának. Átlátható, tiszta rendszer jön létre, magas színvonalú közigazgatási bíráskodás lesz az új szabályozással - mondta. Hozzáfűzte: mintegy 80 bíróra lenne szükség az új rendszerben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó