József napja van. | 2024.03.19

Megkezdték a Costa Concordia hajóroncsának végleges megsemmisítését

2016-09-02 06:07:50

 

Egyetlen egy darab sem marad a 2012. január 13-án  sziklazátonyra futott és elsüllyedt Costa Concordia olasz tengerjáró hajóból, amely vázának utolsó részeit a genovai kikötőben csütörtökön kezdték el szétszedni. 

 

    A Costa Concordia roncsát négy vontatóhajóval a genovai kikötőnek abba a medencéjébe húzták át, ahol a megsemmisítésre ítélt hajók utolsó darabjait szedik szét. Mint minden más hajó utolsó útján a kikötő szirénája most is megszólalt a tengerjáró búcsúztatására.  
    A Costa Concordiából már csak a legalsó emeletek rozsdás váza áll, ezt is darabokra szedik. 
    A 114 ezer tonna súlyú, háromszáz méter hosszú tengerjárón mintegy 4230-an utaztak. A toszkán Giglio-szigeténél történt balesetben 32 személy veszítette életét közöttük a hajón dolgozó Fehér Sándor hegedűművész is.  
    A tengerben oldalára dőlt hajóroncsot 2013 szeptemberében felegyenesítették, majd 2014 nyarán Genova kikötőjébe vontatták. Itt mostanáig tartott a tengerjáró szétszedése, amelynek során több mint 25 ezer tonna újrahasznosítható anyagot távolítottak el a hajóból. A Costa Concordia megsemmisítésének 100 millió eurós költségét is a Costa Crociere olasz hajótársaság állta.            Francesco Schettinót, a hajó kapitányát idén májusban 16 év börtönre ítélte a másodfokú bíróság, örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és öt évre attól, hogy kapitányként dolgozzon. Az ítélet indoklását a bíróság augusztus 31-én közölte. Az eddig szabadlábon levő Francesco Schettino védőügyvédei bejelentették, hogy a legfelső bíróságon fellebbeznek. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink