Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lázár: tanácsadó testület segítené az orvosképzés megerősítését

2016-09-01 19:30:00

 

A kormány tanácsadó testületet állít fel, amelynek feladata a magyar orvosképzés megerősítéséről szóló fejlesztési program kidolgozása lesz - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Lázár János azt mondta, a magyar felsőoktatás legerősebb, legversenyképesebb része az orvosképzés. Kiemelte a fővárosi Semmelweis Egyetemet, de szerinte minden orvosegyetem jól szerepel.
    Hozzátette: a kormány célja, hogy az orvosegyetemeket megerősítse, ennek érdekében fejlesztési terv készül, amely foglalkozik azzal, mit tanítanak az egyetemek, milyen anyagi és infrastrukturális körülmények között oktatnak.
    A kormány mellett működő tanácsadó testületbe magyar orvosprofesszorokat kérnek fel. A cél az, hogy szakmai konszenzussal fogadják el a fejlesztési tervet - jelezte.
    Elmondta azt is, hogy hatezerrel többen jelentkeztek idén felsőoktatásba, mint korábban; 111 ezer jelentkezőből 74 ezret vettek fel, ebből 54 ezren kapnak állami ösztöndíjat. A miniszter szerint a pedagógus-életpálya elindításával függ össze az, hogy idén többen jelentkeztek tanárszakokra. Ismertetése szerint míg 2014-ben 38 ezren jelentkeztek pedagógusnak és 8900 jelentkezőt vettek fel, idén 44 ezren jelentkeztek és 10 ezret vettek fel.
    Beszámolt arról is, hogy a kormány meghallgatta Szabó Tünde sportügyi államtitkár beszámolóját a riói olimpiáról. Mint mondta, először a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a szakszövetségeknek, a Testnevelési Egyetemnek és az érdekképviseleti szerveknek kell értékelniük az eredményeket.
    Hozzátette: a kormány egyeztetést indít 16 szakszövetséggel, hogy milyen további segítséget tudnak nekik nyújtani. A kiemelt sportági szakszövetségek támogatásait növelnie kell a kormánynak - közölte.
    Hozzátette, a kormány stratégiai kabinetje áttekinti, hogy a 197 járásban milyen a sportinfrastruktúra, és milyen további feladataik vannak.
    Lázár János azt mondta, át kell tekinteniük a szabadidősport céljára szolgáló létesítményeket is, valamint a kormánynak az is kiemelt feladata, hogy az utánpótlás-neveléshez szükséges minden támogatást megadjon.
    A stratégiai kabinet megvitatta azt a javaslatot, amelyet jövő héten a Fidesz-frakció is tárgyal. Azt indítványozzák, hogy az Országgyűlés fogadjon el beszámolót a Földet a gazdáknak programról, valamint javasolják a három hektár alatti földterületek értékesítésének és a haszonbérletbe adásának folytatását, a földárveréseket pedig állítsák le ismertette a miniszter. Hozzátette: a földeladásból befolyt 270 milliárd forintot az államadósság csökkentésére fordítanák.
    Lázár János kitért arra is, hogy 2018-ig - főként a galíciai, a szerb és az olasz front környékén - felkutatják annak a 650 ezer magyar katonának a sírját, aki az első világháborúban esett el. A kormány döntése szerint 2018 őszéig fel kell újítani a Magyarország területén található valamennyi első világháborús sírt, valamint az első világháborús emlékműveket, emléktáblákat és szobrokat. A kormány azt is megerősítette - folytatta - , hogy Budapesten központi emlékművet szeretne létrehozni az áldozatoknak, valamint valahol az országban egy központot, amely segít a megemlékezésekben.
    A kormány jóváhagyta a szociális igazgatási törvény módosítását is, a parlament elé kerülő előterjesztés rendezi a szülőtartás intézményét - jegyezte meg.
    A 3-as metró felújításával kapcsolatban megerősítette, hogy a kormány azt szeretné, ha a nemzeti buszgyártás lehetőséget kapna. A kormány tartja a szavát, és szükség szerint helyt áll, ha ez a szempontrendszer többletköltséget okoz - mondta. Hozzátette: lehet, hogy a fővárosnak többe kerülne magyar buszt vásárolni, de a nemzetgazdaságnak végső soron nyereséggel járna.
    Kitért arra is, hogy nem a kormányon múlik a munkák kezdete, nincs finanszírozási akadály. Úgy látta ugyanakkor, idén már nem fog elkezdődni az építkezés.
    Jelezte azt is, hogy a miniszterelnök pénteken is egyeztet Tarlós István főpolgármesterrel.
    A dugódíjjal kapcsolatos kérdésre Lázár János azt mondta: ha a kormány és a főváros közösen tárgyalna az Európai Bizottsággal, akkor rendezhető lenne az ügy úgy, hogy az megérje a kabinetnek és Budapestnek is.
    A kórházi kancelláriarendszer esetleges bevezetését firtató kérdésre azt válaszolta: szakmai vita zajlik, a cél egy egységes irányítási rendszer kialakítása. Megjegyezte, a kormánynak tanulnia kell a Klik szervezeti tanulságaiból, vagyis "ha valamit túlzottan centralizálunk, az akár a minőség rovására is mehet".
    Kitért arra is: azzal, hogy az Európai Bizottság "átengedte" a magyar dohányellátó rendszert, kérdés, hogy más, szintén kiemelten szabályozott termékek - például a gyógyszerek és az alkohol nagykereskedelme - esetében is felmerülhet-e egy központi ellátó kialakítása.
    Lázár János beszélt arról is, hogy egyeztetést tart szükségesnek az érintettek között a fővárosi Gutenberg térre tervezett muszlim központtal kapcsolatban.
    Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ügyében - amelyben az ügyészség kezdeményezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését - a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott: a képviselőnek magáért kell helyt állnia, a kormány nem tervezi, hogy helyt áll érte.
    Közölte: az Igazságügyi Minisztériumhoz fordulnak Gyömrő újraválasztott polgármesterének az ügyében, a jogalkotó szándéka ugyanis szerintük az volt, hogy akit jogerősen elítélnek, ráadásul adócsalási ügyben, az ne lehessen polgármester Magyarországon.