Márk napja van. | 2024.04.25

Szakértő: a megszerzett adatokkal valószínűleg megkísérlik a választók befolyásolását

2016-09-01 06:05:16

 

Azzal, hogy hackerek hozzájutottak több százezer amerikai választó adatához, valószínűleg megpróbálják majd őket befolyásolni az amerikai elnökválasztás során - mondta Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatornán csütörtökön.  

 

    A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa elmondta, hogy két évvel ezelőtt még Kína volt az Egyesült Államok fő ellensége a kibertérben, ma már Oroszország. 
    Mint mondta, a szakmában egyetértés van abban, hogy a klasszikus - pénz- és adatlopással kapcsolatos - kiber bűncselekményeket tipikusan orosz gyökerű szervezett bűnözői csoportok követik el. Ezekről a csoportokról azt feltételezik, hogy az orosz titkosszolgálatokhoz kapcsolódnak. 
    A bűnözői csoportok ugyanis "bedolgoznak" a titkosszolgálatoknak bizonyos anonim műveleteknél, és a lopások fekete kasszát is biztosítanak a szolgálatoknak - mondta Krasznay Csaba. 
    A szakértő szerint azzal, hogy a hackerek hozzájutottak több százezer választói adathoz, megpróbálják majd befolyásolni ezeket az embereket a közösségi hálózatokon, e-mailekben, hogy kire szavazzanak az elnökválasztáson. 
    Ezek nagyon finom műveletek lesznek - jegyezte meg. 
    A kiberbiztonsági szakértő szólt arról is, hogy az Egyesült Államokban egyes államokban elektronikus szavazógépeket használnak, amelyekkel kapcsolatban többször felmerült a kérdés, hogy biztonságosak-e. Mint mondta, "borítékolja", hogy ezeket az elektronikus szavazógépeket is meg fogják támadni, ami zavart fog okozni. 
    A Szövetségi Nyomozó Iroda az elmúlt hetekben két szövetségi államban is azt tapasztalta, hogy a választói adatbázist és a választói regisztrációt számítógépes támadás érte. Ezért felhívta a választási irodák figyelmét, hogy a november 8-án tartandó elnökválasztás előtt okvetlenül erősítsék meg számítógépes rendszerük biztonságát.