Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gyömrő újraválasztott polgármestere nem mond le

2016-08-30 11:34:57

 

Nem mond le ismét megszerzett mandátumáról Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör), Gyömrő vasárnap újraválasztott polgármestere annak ellenére sem, hogy a megyei kormányhivatal szerint ezt kell tennie. A politikus egy belügyminisztériumi állásfoglalásra hivatkozva úgy véli: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.

 

    Gyenest áprilisban mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett "számlagyáras" perben Gyenes Levente hetedrendű vádlott volt.
    Az elítélt városvezető, megelőzve az ilyenkor elkerülhetetlen méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról (mint mondta: nem kívánta kellemetlen helyzetbe hozni a képviselő-testületet). Már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a polgármesterségért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Kiemelte: lemondásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyömrői lakosok a megismert információk birtokában döntsenek arról, továbbra is alkalmasnak tartják-e a város irányítására.
    Gyenes az augusztus 28-ai időközi voksoláson fölényesen nyert két kihívójával szemben. 
    A Pest megyei kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd kormánymegbízott az MTI megkeresésére hétfőn közölte: a méltatlanság a régi-új polgármesterrel szemben még mindig fennáll, így amennyiben Gyenes Levente nem távozik önként, a kormányhivatal kezdeményezni fogja a méltatlansági eljárás lefolytatását a képviselő-testületnél. A testületnek a következő ülésén, legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül ki kell mondania a méltatlanságot. Ha ez nem történik meg vagy a döntés jogszabálysértő, a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bíróságnál fogja kezdeményezni a polgármester méltatlanságának kimondását.
    Gyenes Levente - aki hétfőn nem reagált az MTI megkeresésére - kedden arról tájékoztatott, hogy Gyömrő jegyzője megkérte, s hétfő este kézhez kapta a Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztályának szakmai állásfoglalását. E szerint a polgármester méltatlansága már nem áll fenn, nem kell lemondania. Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban egyebek mellett az olvasható, hogy ".az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlansággal megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn. Nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született". Az állásfoglalás kitér arra is, hogy az ítélet Gyenes Levente "előző" tisztségét megszüntette volna, ha ő maga nem mond le. A BM módszertani főosztálya nem lát okot a méltatlansági eljárás lefolytatására, bár mint megjegyzik: véleményük nem kötelező érvényű. Az eljárást a képviselő-testület vagy a kormányhivatal lefolytathatja, a polgármester pedig bírósághoz fordulhat.
    A régi-új városvezető kedden azt mondta: "a Gyömrőn élők döntöttek (.); a választás eredménye, a közel 80 százalékos támogatottságom magáért beszél, ezért nemcsak saját magamért, hanem városunkért és az itt élőkért is megvédem bármely jogi fórumon igazamat."
    Az MTI megkeresésére a Pest megyei kormányhivatal kedden közleményben tudatta: fenntartja és megerősíti a gyömrői választásról hétfőn közölt álláspontját, vagyis azt, hogy az újraválasztott polgármesternek le kell mondania.
    Hozzátették: egy kormányrendelet szabályozza mind a Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind a belügyminiszter feladat- és hatáskörét, amely szerint a szakmai irányítást a fővárosi, megyei kormányhivatalok törvényességi felügyeleti tevékenységének ellátása felett a Miniszterelnökség gyakorolja, valamint a jogszabály szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős tagja. A belügyminiszter előkészíti - többek között - a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jogállására vonatkozó jogszabályokat - tették hozzá.