Gedeon napja van. | 2024.03.28

FKF: törvényesen köt szerződéseket a szervezet

2016-08-29 16:15:00

 A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a törvényi előírásoknak megfelelően működik, kötötte és köti meg szerződéseit - közölte a szervezet hétfőn az MTI megkeresésére.

    A cég a Mandiner reggeli cikkére reagált, amelyben arról írtak, hogy korrupciós botrányban érintett az FKF: a szervezet tanácsadójának "játszottak ki" egy sokmilliós tendert.
    A Mandiner értesülései szerint a vezérigazgató közeli ismerőse, egy - a közterület-fenntartónál korábban informatikai tanácsadóként dolgozó - férfi cége "többszörösen is törvényszegő módon" jutott sokmilliós megbízáshoz, amelynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő.
    Úgy tudják, a 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg, hogy legalább hány órában kell tanácsot adni, továbbá a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elmulasztották.
    Kiemelték, hogy a férfi még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval.
    "Az összeférhetetlenségi szabályokat semmibe véve, még a kiírás előtt megtudta, hogyan, milyen tartalommal pályázzon - még a pályázati kiírás és a végső szerződés tervezetét is előre megkapta, hogy egész biztos ő lehessen a befutó" - írták, hozzátéve: a tenderkiíráshoz tartozó teljesítési igazolás / jegyzőkönyv szerint február 1-jén egyeztettek az FKF-nél a férfival, aki "jóváhagyta" a cége számára előnyösen kiírandó közbeszerzési pályázatot.
    A Mandiner azt is megjegyezte, hogy a korábban az FKF ügyviteli rendszerének tanácsadójaként dolgozó férfi vállalata "a mostani korrupciós ügyön túl a főváros tulajdonában álló cégnél valóságos nyerőszériát tudhat magáénak".
    Reagálásában az FKF hangsúlyozta, hogy a jogszabályok előírásai szerint működik, kötötte és köti meg szerződéseit.
    A Mandiner cikke miatt "természetesen meg fogjuk tenni a megfelelő lépéseket" - olvasható a cég MTI-hez eljuttatott válaszában.