Emma napja van. | 2024.04.19

 Az osztrákok többsége jogosnak tartja a választás megismételését

2016-08-29 14:16:00

Az osztrákok többsége jogosnak tartja az államfőválasztás megismételését, és túlnyomó részük szerint a szabadságpárti jelölt fogja megszerezni a többségi támogatást - derül ki közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét a Kurier című osztrák lap ismertette hétfőn.

    Az OGM közvéleménykutató intézet mintegy 800 ember megkérdezésével végezte a felmérést augusztusban.
    A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatta. A második fordulót azonban az alkotmánybíróság határozata értelmében meg kell ismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó, szabadságpárti beadványt. Az államfőválasztás megismételt második fordulóját október 2-án tartják.
    A hétfőn közzétett felmérés eredménye alapján az osztrákok 55 százaléka szerint indokolt a megismételt választás, 41 százaléka szerint viszont nem. Akik a tavasszal indult öt jelölt közül sem Hoferre, sem Van der Bellenre nem szavaztak, azok mintegy hatvan százaléka úgy véli, hogy nem jogos az újból kiírt választási forduló. 
    A válaszadók 38 százaléka szerint Hofer, míg 34 százaléka szerint Van der Bellen fog nyerni októberben. A válaszokból ítélve azok közül, akik tavasszal is elmentek szavazni, 91 százalék ismét leadja majd voksát. 
    A felmérést végző intézet vezetője, Wolfgang Bachmayer a lapnak úgy nyilatkozott, hogy mindkét jelölt szavazótábora igen jól mozgósítható. A kutatás eredménye szerint ugyanis Hofer támogatóinak 97, míg a Van der Bellen szavazóinak 94 százaléka biztosan az urnák elé járul majd, az ingadozóknak pedig 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ősszel is elmegy szavazni. 
    A felmérés megállapította továbbá, hogy a két államfőjelölt törzsszavazóinak nagyjából 90-90 százaléka tart ki jelöltje mellett. Az ingadozók 15 százaléka még nem tudja, hogy kire szavaz.
    Bachmayer szerint októberben minden lehetséges lesz, hiszen a válaszadók hat százaléka másra adja majd voksát, mint tavasszal, leginkább az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatói fognak mást választani.
    Az intézetvezető szerint a szabadságpárti jelöltnek kedvezhet, hogy a migráció és a biztonság kérdése, valamint a menekültek integrációjának témaköre továbbra is tematizálja a közbeszédet.