Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pokolgép robbant a brüsszeli kriminológiai intézetnél, áldozatok nincsenek

2016-08-29 06:42:08

Pokolgép robbant hétfőn hajnalban a brüsszeli kriminológiai intézetnél (INCC), de az épület még üres volt, ezért nem sérült meg senki - jelentette reggeli híradásában a belga RTL televízió.

    A csatorna tájékoztatása szerint egy gépkocsi nem sokkal hajnali 2 óra után áttörte a főváros északi részén lévő Neder-Over-Heembeek negyedben található épület hármas kerítését, és ezt követően történt a detonáció az intézet laboratóriumainak közelében, aminek hatására tűz keletkezett.
    A hatóságokat 3 óra körül riasztották, a helyszínre kiérkező mintegy harminc tűzoltónak hamar sikerült eloltania a tüzet.
    Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette az RTL híreit, és elmondta, hogy meglehetősen nagy erejű robbanás történt, annak kiváltó oka azonban egyelőre ismeretlen. További részleteket nem közölt a tisztségviselő.
    Az RTBF belga közszolgálati televízió értesülései szerint kábeleket és egy akkumulátort találtak a helyszínen, és ebből arra lehet következtetni, hogy szándékos volt a robbantás. Egyes lapok "egy vagy két támadóról" számoltak be.
    A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy sérültek nincsenek, viszont komoly anyagi károk keletkeztek. A hatóságok egyelőre nem terrortámadásként kezelik a történteket.
    Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, 32 ember halálát okozva. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.