Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szent István király ünnepét tartották Bécsben

2016-08-28 06:43:13

 

Szent István király ünnepét tartották Bécsben szombaton, a bécsi dómban Dékány Árpád Sixtus zirci apát mutatott be magyar nyelvű misét.

 

    A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközösség meghívására a bécsi magyar nagykövetség munkatársai, az ausztriai magyar szervezetek képviselői, a lovagrendek tagjai és bécsi magyar cserkészek érkeztek az ünnepi szertartásra. Továbbá  Magyarországról, Felvidékről és Erdélyből mintegy 1500 zarándok és Bécsben élő magyarok vettek részt a szentmisén. 
    Az egybegyűlteket Simon Ferenc esperes, bécsi magyar katolikus főlelkész köszöntötte. 
    Dékány Árpád Sixtus zirci apát prédikációjában elmondta: István azért lett szent, mert az egyház felismerte benne a krisztusi életforma példáját. Aláhúzta: "Szent István király nem tanácsnokaival, hanem Istennel egyeztetett. Élete Isten világos, tiszta, egyenes jóságát és nagyszerűségét mutatja meg."
    A szentmise végén a Szent István ereklyét a dómban található máriapócsi oltárhoz vitték.
    A misét követően az Érseki Palota udvarán kezdődött magyar néptánc-bemutató, magyarországi, fevidéki és erdélyi fellépők részvételével. 
    A bécsi székesegyházban már hagyományosan, minden év augusztusában magyar nyelvű istentiszteletet tartanak az államalapító magyar király emlékére Ausztriában élő magyarok, valamint magyarországi és határon túli zarándokok, hagyományőrző csoportok részvételével.