Auguszta napja van. | 2024.03.29

A pedagógusok elkezdték

2016-08-26 16:12:01

Miközben a diákok a nyári szünet utolsó napjait élvezik a pedagógusok már elkezdték a felkészülést az új tanévre. Az EMMI és az Oktatási Hivatal közös szervezésében megyei szakmai tanévnyitó konferenciát tartottak pénteken délután Miskolcon az Avasi Gimnáziumban. A rendezvényt Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.

Ráhangolásként színvonalas kulturális összeállítással indult a program, amelyet mintegy folytatva Török Dezső is egy Weörös Sándor versrészlettel tett színesebbé, majd áttért a közoktatásra. Kiemelte, hogy a cél változatlan: „gyermekeink olyan oktatást, nevelést kapjanak az iskolákban amelyek felkészítik arra, hogy felnőttként hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. A feladat nagy, de bízom benne, hogy a kormányzat és a pedagógusok együtt gondolkodásának eredményeképpen sikerül megfelelő szakmai választ adni a kor kihívásaira.”

 1593_0_680.jpg

Nyomtatott háttéranyagot is kaptak a résztvevők

A változtatás alapja az egyeztetés, a párbeszéd. Ezt követően részletesen szólt a közoktatási kerekasztal tevékenységéről, a hosszú távú célokról, s a megkezdett átalakításokról.   Ennek keretében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a KLIK a továbbiakban öt nagy tankerületi központra bontva végzi intézményfenntartói munkáját. Villamosmérnökként jól tudja, hogy haladni kell a korral. „Ebben a megújulásban nincsenek magukra hagyva, számíthatnak a Pedagógiai Oktatási Központok segítségére, szakmai támogatására” – biztatta a pedagógusokat a közgyűlés elnöke. A munkához pedig jó egészséget, kitartást és sok gyermek-, diákmosolyt kívánt.

 1593_1_680.jpg

A kezdés önfeledt pillanatai

A megnyitót követően Sipos Imre, az EMMI helyettes államtitkára tartott előadást a köznevelés helyzetéről, állapotáról. Elsőként a szervezeti háttérről szólt, kiemelve, hogy februártól újra egy államtitkárság keretein belül foglalkoznak a felsőoktatással és a közoktatással. A jelen lévők (intézmények) 80 százalékban a Köznevelésért felelős helyettes államtitkársággal intézik ügyeiket. Az Oktatási Hivatal változatlan keretek közt működik tovább, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) januárban fog átalakulni. Megerősítette, hogy egyeztetést folytat a kormányzat, s a kerekasztalt szeretnék magasabb szintre - jogszabályba foglaltan - emelni.

 1593_3_680.jpgTörök Dezső nyitotta meg a szakmai konferenciát

Ezt követően részletesen szólt a pedagógusokat érintő, érdeklő aktuális kérdésekről, például a 30 perces órákról. „Nem nyúlunk bele a házirendbe” – szögezte le a helyettes államtitkár. A jogi hátteret biztosítják a pedagógusoknak, de nem mondják meg az iskolának, hogy mikor kell csengetni. Szólt a természettudományos alapok erősítéséről, valamint a KLIK átszervezéséről is. Elmondta, hogy a korábbi egy helyett 58 jogi személyiségű szervezet látja el a feladatot. Ettől azt várják, hogy a döntéshozatal közelebb kerüljön az iskolákhoz. A pedagógusok foglalkoztatásával kapcsolatban külön kitért a tanévközbeni nyugdíjba vonulás problémájának a megoldására. A minősítési rendszerben való részvételre biztatta a tanárokat, a tanfelülegyelet átalakításával kapcsolatban kiemelte, hogy az egyén helyett egyre inkább az intézményre kívánnak fókuszálni.

 1593_2_680.jpg

A rendezvény keretében egész délutános tájékoztatást kaptak a pedagógusok az aktuális szakmai kérdésekről