Emma napja van. | 2024.04.19

Élesen bírálta a német menekültügyi politikát az osztrák védelmi miniszter

2016-08-26 08:34:08

 

Élesen bírálta a Angela Merkel német kancellár menekültügyi politikáját Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter egy pénteki lapinterjúban.

 

    A Kronen Zeitung című osztrák lap pénteki számában a miniszter felelőtlennek nevezte a kancellár szinte szállóigévé vált kijelentését - "sikerülni fog" (wir schaffen das) -, amellyel korábban a menekültek befogadására buzdította a németeket. 
    Doskozil szerint e mondat felbátorította a menekülteket. A tavalyi események nem ismétlődhetnek meg - húzta alá.
    A szociáldemokrata miniszter úgy vélte, a jelenleg Olaszországba érkezők nagy száma miatt már nem lehet arról szó, hogy "sikerülni fog". "Elég csak Olaszországra nézni, túlterhelt, és magára maradt" - fogalmazott a miniszter. 
    Kijelentette egyúttal, hogy Ausztria nem Németország "váróterme".
    Doskozil egy európai csúcstalálkozó megszervezését sürgette, hogy az úgynevezett származási országokkal a menekültek visszafogadásáról szóló megállapodásokat megkössék. Megjegyezte: nem az a megfelelő eljárás, ha Európa agóniába süllyed, és fejét a homokba dugja.
    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az év eleje óta mintegy 105 ezren érkeztek Olaszországba, míg tavaly összesen 154 ezren.