Emma napja van. | 2024.04.19

Egyesült Államok: egy szövetségi bíróság hackertámadás miatt mondott ki bűnösnek egy orosz férfit

2016-08-26 06:07:54

 

Egy szövetségi bíróság Seattle városában bűnösnek mondta ki Roman Szeleznyev orosz hackert. 

 

    A Washington államban lévő Seattle szövetségi bírósága negyven rendbeli csalásban mondta ki bűnösnek Roman Szeleznyev orosz hackert. A férfi 2008 és 2014 között jól szervezett hackertámadás-sorozatot irányított amerikai számítógépes rendszerek - elsősorban bankok, éttermek és különböző üzleti vállalkozások - ellen Washington államban. Szeleznyevet az amerikai titkosszolgálat tartóztatta le 2014 júliusában a Maldív-szigeteken, amikor éppen hazautazni készült barátnőjével Oroszországba. 
    A vád szerint a 32 éves vlagyivosztoki Szeleznyev nagy szakértelemmel tört fel számítógépes vagy okostelefonos kódokat, így hozzáfért hitelkártyák adataihoz is, és mintegy 170 millió dollár értékben vásárolt a lopott adatokkal. A nyomozók csaknem kétmillió ellopott hitelkártyaszámot találtak a számítógépében. Ezen kívül a megszerzett adatokat értékesítette is illegális internetes fórumokon, s ezzel saját bevallása szerint több millió dollárt keresett. Az ügyészek az "ellopott hitelkártyák piacának vezetőjeként" írták le őt. 
    Csütörtökön délután a bíróság még csak a bűnösséget állapította meg, ítéletet egyelőre nem hoztak. Ítélethirdetés december elején várható, a védőügyvéd, John Henry Browne szerint Szeleznyev legalább négyéves börtönbüntetésre számíthat.  
    Roman Szeleznyev egy orosz parlamenti képviselő, Valerij Szeleznyev fia.