Emma napja van. | 2024.04.19

Megépült Kazincbarcika multifunkcionális sportcsarnoka

2016-08-26 05:53:03

Nagyszabású program-

sorozattal, szeptember 1-jén megnyitja kapuit a kazincbarcikai térség egyik legnagyobb sportlétesítménye, a Don Bosco Sportközpont.

A szaléziak megvalósították a Kazincbarcikán és környékén élők régi nagy álmát azzal, hogy felépítették ezt a sportcsarnokot.

Sok éves tervezési, előkészületi és tárgyalási év után 2014. augusztus 31-én került sor az alapkő letételére. A földmunkálatok 2015 júliusában kezdődtek meg és most 5 évvel az első gondolatok, ötletek megszületése után itt állunk a kapunyitás küszöbén.

P. Ábrahám Béla SDB tartományfőnök köszönetet mondott a kormánynak és Demeter Zoltán országgyűlési képviselőnek a támogatásért

Első lépésként a Szalézi Rend megvásárolta az önkormányzattól az 5.132 m2-es földterületet 61.687.710.-Ft-ért. Mindazonáltal hálásak Magyarország Kormányának, hogy elképzeléseiket és törekvéseiket nagyvonalúan segítette, amit a 952.000.000.-Ft állami támogatás mutat a legjobban. A Porticus nevű német csoportot is mindenképpen meg kell említeni, hiszen a kimondottan egyházi intézmények segítésére szakosodott szervezet is 300.000.-€-val járult hozzá a beruházáshoz. Természetesen a Szalézi Rendfőnökség sem maradhat ki a sorból, hiszen az összes költség megközelíti a 2.000.000.000.-Ft-ot és az ehhez hiányzó részt ők adták hozzá, hogy elkészülhessen a Don Bosco Sportközpont! Elmondható, hogy közösen osztozott az állam és az Egyház a költségeken. 

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kormány 950 millió forinttal támogatta a beruházást

A komplexum területe nagyjából 3.000 m2, amelyet parkosított, valamint burkolt – parkolók, terasz stb. – felület egészít ki. A csarnok küzdőtere alkalmas lesz nemzetközi kézi- kosár- és röplabda, valamint futsal mérkőzések lebonyolítására is. Tanítási időben pedig a térelválasztó függönyöknek köszönhetően három különböző osztály tarthatja testnevelés óráit. Ez az, ami a tulajdonos szerzetesrend számára az egyik legfontosabb: a városban szalézi fenntartásban működő két iskola diákjai megfelelő, sőt kiemelt színvonalú körülmények között fejlődhessenek. A lelátón a mobil, kihúzható széksorokkal együtt 900 ember fér el egyidejűleg.

Seres Ottó igazgató beszélt a jövőről

Ezen kívül az alsó szinten található 2 fallabda-terem, konditerem, szauna, a középső szinten lévő 2 bowling pálya, valamint vendéglátó egységek hivatottak szolgálni a vendégeink sportolási és regenerálódási igényeit. A legfelső szinten pedig egy 300 fős rendezvényterem szolgál majd helyszínül közösségi programoknak, céges rendezvényeknek, konferenciáknak, vagy akár esküvőknek, báloknak. 

Sajó Attila kulturális menedzser ismerteti a rendezvénysorozatot

Szeptember 1-10. között nagyszabású rendezvénysorozattal nyitja meg kapuit a sportközpont. Komoly minőségi és mennyiségi munka van amögött is, hogy ezeket a programokat elhozhatják és bemutathatják a városnak és vonzáskörzetének. Sport, kultúra, képzőművészet, lelki tartalmak, egészséges életmód, csak néhány ízelítő szó a több tucat eseményből, melyet végigkísérhetünk a 10 nap alatt. Tényleg a teljesség igénye nélkül álljon itt pár kiemelt rendezvény: a világhírű Experidance Produkció, a nem kisebb hírnevű Recirquel Társulat, vagy az elsősorban fiatalok körében népszerű, napjaink egyik legkeresettebb formációja a Wellhello. A labdajátékok is megfelelő minőségükben jelennek majd meg a RAJT! névre keresztelt nyitási kampányműsorukban.

 

Mindenképp említést érdemel a zárónapon megrendezésre kerülő Családi sport- és egészségnap, melyben szintén minden korosztály megtalálja majd a magának való kedvencet. Már a nyitási rendezvénysorozatban is a szalézi rend alapítójától és egyben névadójától, Bosco Szent Jánostól vett idézet tartalma tükröződik, ami egyben a választott szlogenük is: „Légy vidám és tedd a jót!”