Emma napja van. | 2024.04.19

Balatonfüred és Nagymaros szakemberei az év főépítészei

2016-08-25 16:59:00

 

András István balatonfüredi és Varga Csaba nagymarosi főépítész vehette át idén Az év főépítésze díjat a XXI. Országos Főépítészi Konferencia második napján, csütörtökön Kecskeméten. 

 

    A főépítészi életműdíjat Rátkai Attila egri főépítésznek ítélték oda. 
    Az Országos Főépítészi Kollégium által adományozott elismerések laudációjában kiemelték: András István két évtizedes főépítészi munkássága alatt a korszerű urbanisztikai elvek gyakorlati megvalósításával, a helyi társadalom és a civil szervezetek bevonásával segítette Balatonfüred mai arculatának kialakítását. Varga Csaba másfél évtizedes, Nagymaros egészét átfogó, kimagasló főépítészi munkássága a településszerkezettől a terek, utak rendezésén át a konkrét épületek felújításáig, építéséig terjed. 
    Rátkai Attila szakmai tudásával, elhivatottságával és felelősséggel végzett főépítészi munkásságával elősegítette egyebek mellett Eger építészeti kultúrájának fejlődését és a fiatal építészek szemléletformálását. Aktív közéleti munkájával sokat tett az építész szakma, azon belül a főépítészi tevékenység elismertségének növeléséért, a tervtanácsi rendszer továbbfejlesztéséért. Mindezekkel vált érdemessé az életműdíjra - hangzott el. 
    Az idén ötvenéves Magyar Urbanisztikai Társaság köztérmegújítási nívódíját a lakóterületek közterei kategóriában Újpest önkormányzata kapta, míg Szarvas önkormányzatát dicséretben részesítették. A testület a nagypáli önkormányzat köztérrendszer-megújítási akcióját különdíjjal jutalmazta.
    A testület a települési Hild János-díjat nagyvárosi kategóriában Józsefváros, középvárosi kategóriában Kisújszállás, míg kistelepülési kategóriában Tihany önkormányzatának ítélte. 
    A díjátadót követően tartották meg a kecskeméti városháza udvarának névadó ünnepségét. A belső udvar mostantól az épület tervezője, Lechner Ödön nevét viseli. 
    Az eseményeket követő sajtótájékoztatón Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke elmondta: a háromnapos konferencia célja egyrészt Kecskemét városfejlesztési helyzetének és a főépítészek tevékenységének megismerése. Másrészt a találkozó kiváló alkalmat nyújt a jogszabályi háttér megvitatására és a jövőbeli célok megfogalmazására. 
    A XXI. Országos Főépítészi Konferencia - amelynek témája idén a szecesszió, az arányos fejlődés és az építészet joga - az ország mintegy százhetven szakemberének részvételével zajlik. A főépítészi szakma díjait tizenhetedik alkalommal adták át.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó