Emma napja van. | 2024.04.19

Tovább nőtt a cseh gazdaságba vetett bizalom

2016-08-24 17:58:00

 

Tovább emelkedett a cseh gazdaságba vetett bizalom augusztusban, a vállalkozói és fogyasztói bizalmi index együttesen elérte a 96,8 százalékot - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. 

 

    Éves szinten 1,1 százalékpontos, havi szinten pedig 1,4 százalékpontos volt a növekedés. 
    A statisztikai hivatal a 2005-ös év átlagát veszi száz százaléknak. 
    A vállalkozói bizalom indexe augusztusban 95,3 százalék volt, 1,3 százalékkal magasabb, mint júliusban. A legnagyobb mértékben a bizalom az iparban emelkedett, elérte a 97,8 százalékot, a kereskedelembe vetett vállalkozói bizalom 98,5 százalékra emelkedett. Mérsékelten csökkent, 94,4 százalékra, a kiválasztott szolgáltatásokba vetett bizalom. 
    A fogyasztói bizalom augusztusban éves szinten két százalékkal 104,3 százalékra erősödött. Az elemzésből kitűnik, hogy a cseh fogyasztók egyre kevésbé tartanak az általános gazdasági fejlődés és gazdasági helyzet rosszabbodásától egy éven belüli távlatban.
    A CSÚ fontosnak minősítette, hogy csökkent a lakosság aggodalma a munkanélküliség és az árnövekedések területén, és az emberek több mint kétharmada nem tart családi költségvetése rosszabbodásától vagy stagnálásától.