Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: Egyiptom kulcsszerepet játszik a déli szomszédság stabilitásában

2016-08-24 11:15:55

 

Szükség van a szoros együttműködésre Egyiptommal, mert az ország kulcsszerepet játszik a déli szomszédság stabilitásában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek.

 

    A tárcavezető szerdán Egyiptomban tesz látogatást, és megbeszéléseiről beszámolva kifejtette: az európai biztonság szempontjából kritikus fontosságú a déli szomszédságunk, Észak-Afrika és a Közel-Kelet stabilitása. E régió stabilitásának Egyiptom regionális hatalomként a kulcsszereplője, így az egyiptomi helyzetnek közvetlen hatása van Európa biztonságára - mutatott rá.
    Szijjártó Péter úgy vélte, az Európát délről fenyegető "bevándorlási nyomás féken tartásában Egyiptomnak kulcsszerepe van", ha az ország elveszíti a stabilitását, akkor bevándorlók százezrei érkezhetnek Európába és jelenhetnek meg akár Magyarország déli határán is. 
    Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a déli szomszédságunkban valahol destabilizáció van - például Szíriában vagy Líbiában -, annak "drámai hatása van Európára" - magyarázta. Mint mondta, ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU és Egyiptom együttműködését szorosabbra kell fűzni, és a társulási tanács ülését mielőbb össze kell hívni.
    A miniszter arra is kitért, hogy a biztonsági szempontok mellett gazdasági érdekeink is fűződnek az egyiptomi kapcsolatépítéshez. Közölte: ma egy széles körű ipari, mezőgazdasági, energetikai együttműködési programot indítottak el, és ennek zászlóshajója lehet az a nagy megrendelés, amely 700 vasúti kocsi gyártására és szállítására vonatkozik mintegy 900 millió euróig terjedő értékben. Erre a legjobb esélye egy magyar-orosz vállalati konzorciumnak van, a tárgyalások intenzíven zajlanak - mondta.
    Szijjártó Péter kiemelte: a magyar víztisztítási és vízgazdálkodási technológiák is fontos szerepet játszhatnak Egyiptom további fejlődésében, mivel az ország lakossága ugrásszerűen nő, és ezzel a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak lépést kell tartania. Ehhez a Nílus vizének tisztítására van szükség, és ezzel kapcsolatban magyar technológiák szállítására van igény, miként a nagyvárosok vízrendszerének működését illetően is keresik a magyar üzemeltetés lehetőségét - mondta.
    A tárcavezető végül arról is beszélt, hogy Egyiptomban atomerőművet kezdenek el építeni, így több száz nukleáris mérnökre, szakértőre lesz szükség, és a kiképzésükben szintén számítanak a magyar lehetőségekre.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó