Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekas Sándor: indul a nemzeti élelmiszergazdasági program vitája

2016-08-24 09:07:21

 

A nemzeti élelmiszergazdasági program hosszú távra kijelöli a magyarországi élelmiszer-termelés főbb irányait, a program vitáját hamarosan elindítják - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.

 

    A szaktárca vezetője jelezte, Magyarországnak komoly hagyományai vannak a minőségi élelmiszer-előállításban.
    A program egységes egésznek tekinti az élelmiszergazdaságot, a mezőgazdasági termelést, a feldolgozást, a hozzá kapcsolódó értékesítési formákat, a vásárokat, marketing-eszközöket, a gazdatársulásokat és a különböző összefogásokat is.
    Nem öt-hét évre, hanem hosszabb távra ki kell jelölni, hogy Magyarország GMO-mentes, hagyományos mezőgazdasági termelést kíván folytatni, még több minőségi élelmiszert előállítani, és még több embernek megélhetést biztosítani ebből - fejtette ki a miniszter.
    Fazekas Sándor elmondta: célul tűzték ki, hogy az időszak végére, 2050-re mintegy 750 ezren találjanak megélhetést élelmiszergazdaságban, és Magyarország a régió feldolgozási központja legyen.
    A miniszter kiemelte, hogy ehhez meg kell őrizni a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét. Szükség van a természetes környezetben történő mezőgazdasági termelésre, a gazdákra, és arra is, hogy az állam a különböző eszközeivel, kutatás-fejlesztéssel, jogalkotással, támogatásokkal mindezt elősegítse - hangsúlyozta Fazekas Sándor.