Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nézőpont Intézet: az ellenzékiek több mint fele is elégedett a kormány migrációs politikájával

2016-08-24 08:30:34

 

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az ellenzéki szimpatizánsok több mint fele is elégedett a kormánnyal bevándorlásügyben. A kormánypártok támogatottsága továbbra is messze a legmagasabb.

 

    A szervezetnek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írták: a magyarok 68 százaléka elégedett azzal, ahogyan a kormány az illegális határátlépéseket kezeli, e téren az ellenzéki szimpatizánsok 51 százaléka is a kormány mögött áll.
    Tízből nyolc magyar (a megkérdezettek 81 százaléka) változatlanul tart attól, hogy az illegális bevándorlók között terroristák is lehetnek, a megkérdezettek csaknem négyötöde (79 százaléka) pedig a kényszerbetelepítéssel szemben foglal állást.
    Úgy fogalmaztak: jól mutatja az ügy "pártszimpátiát felülíró jelentőségét", hogy tízből hét ismeretlen pártpreferenciájú ember (a politika iránt nem vagy kevésbé érdeklődők) 74 százaléka, de még a baloldaliak kétötöde (41 százaléka) is kvótaellenes.
    A pártok támogatottságában nem történtek érdemi, egy százalékpontot meghaladó változások júliushoz képest - írták. A pártversenyt továbbra is a Fidesz-KDNP vezeti, a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatja. A Jobbikkal 12, a szocialistákkal 10, a Demokratikus Koalícióval (DK) 6, az Együttel 2, a Liberálisokkal 1, a Lehet Más a Politikával (LMP) 4 százalék szimpatizál.
    A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 45 százalékon állnak, míg a Jobbik 22, az MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Liberálisok 1-1, az LMP pedig 6 százalékon.
    A Heti Válasz számára készített telefonos közvélemény-kutatást augusztus 12-15. között végezték ezer ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék - olvasható a közleményben.