Csongor napja van. | 2024.04.16

Enyhítették a Telekom Austria ügyében hűtlen kezelés miatt elítélt két érintett büntetését

2016-08-23 14:29:35

 

Az elsőfokú ítélethez képest enyhítette a Telekom Austria ügyében hűtlen kezelés miatt elítélt két érintett büntetését a bécsi büntető törvényszék kedden.

 

    Gernot Rumpold az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt kampánymenedzsere 33 hónap börtönbüntetést kapott. Ebből 11 hónapot kell letöltenie, míg a többi 22 hónap felfüggeszett börtönbüntetés. 2013-ban még három éves letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 
    Peter Hochegger egykori lobbista két év felfüggesztett és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést kapott kedden. Ezt megelőzően 2013-ban első fokon két és fél éves börtönbüntetést szabtak ki rá. 
    A keddi tárgyalás nagy médiaérdeklődés mellett zajlott, a két ítélet nem jogerős.
    A bírósági indoklás szerint Hochegger esetében enyhítő körülménynek számított az évek óta tartó eljárás hossza, a vádlott büntetlen előélete,  továbbás szociális helyzetének romlása. 
    Rumpold ügyében a "hosszú eljárás magánéleti és gazdasági következményeit" számították enyhítő körülménynek. Az egykori kampánymenedzser kedden azt vallotta, hogy vagyonát elvesztette, augusztustól munkakeresőként regisztráltatta magát a munkaügyi hivatalnál. 
    Még három évvel ezelőtt a bíróság megállapítása szerint a volt lobbista összesen 960 ezer euró kenőpénzt közvetítésében vett részt. A Telekom Austria által folyósított összeg hamis számlán érkezett két reklámügynökségen keresztül a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párthoz. Hochegger közvetítése általi kifizetésekkel a cég jelentős összeggel támogatta a BZÖ 2006-os választási kampányát. 
    A múlt héten egy grazi magánklinikán tartóztatták le Peter Hocheggert, mert nem jelent meg a Telekom Austria  ügyével kapcsolatos bécsi tárgyaláson. Az egykori lobbista ügyvédje a bécsi tárgyalásról való távolmaradását azzal indokolta, hogy Hocheggert idegösszeomlás miatt kórházban kezelik.
    2013-ban egy bécsi bíróság első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Gernot Rumpoldot és Rudolf Fischert, a részben állami tulajdonú Telekom Austria volt igazgatósági tagját. A bíróság akkor megállapította, hogy a cég 2004-ben egy látszatmegbízásért  fizetett ki 600 ezer eurót (csaknem 180 millió forint) a reklámiparban tevékenykedő Rumpoldnak. A bíróság akkori indoklása szerint a Telekom Austria valójában az egykori karintiai tartományi kormányfővel, az FPÖ emblematikus politikusával, Jörg Haiderrel akart jó kapcsolatokat biztosítani, ezért adta a látszatmegbízást az FPÖ-közeli cégnek.