Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kárpát-medencei főiskolás tábor kezdődött Szentendrén

2016-08-22 19:59:00

 

Hétfőn megkezdődött a 28. Kárpát-medencei főiskolás tábor Szentendrén. 

 

    A Rákóczi Szövetség rendezvénye a közélet, a gazdaság, a tudomány és a kultúra különböző területeinek sokoldalú megismerésére teremt lehetőséget programjaival a Kárpát-medencei magyar egyetemi diákszervezetek képviselői számára.
    Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a tábor résztvevői a programokon keresztül mélyebben megismerhetik a szövetség céljait, és így hozzájárulhatnak a megvalósításukhoz. Hangsúlyozta: a rendezvény egyszerre szolgálja a fiatalok magyar identitástudatának megtartását, erősítését, a sokrétű kapcsolatok létrehozását a magyarországi közösség és a határon túli magyar közösségek között. Hozzátette: a tábor fontos eleme, hogy ifjúsági kapcsolatok épülnek a különböző nemzetrészek között. 
    Csáky Csongor főtitkár a fiatalok köszöntésekor felidézte: 250 felett van a Rákóczi Szövetség középiskolai szervezeteinek száma a Kárpát-medencében, a szövetség 23 ezer tagja közül mintegy 10 ezerre tehető a középiskolások száma. Megjegyezte azt is, hogy az egyetemi világot nehezebb megszólítani. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a szövetség tevékenységének két fő iránya van: a magyar identitás megőrzése a határon túli régiókban, valamint az ifjúságszervezés. Példaként említette, hogy tavaly 350 középiskola 13 500 diákját tudták utaztatni a Kárpát-medencén belül.
    Kitért arra is, hogy fontos céljuk: minden magyarul beszélő család gyermeke magyar iskolában tanuljon. Ezt szolgálja a tízezer forintos szimbolikus ösztöndíj azoknak a családoknak, amelyek magyar iskolát választottak gyermeküknek. Hozzátette: szeptembertől decemberig kétszáz határon túli település mintegy 5500 családjához szeretnének eljutni. Az ösztöndíjprogramot hozzávetőleg 250 magyar önkormányzat támogatja.
    A péntekig tartó táborban idén hetven fiatal vesz részt, a rendezvény előadói között szerepel mások mellett Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője, Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke és Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja elnöke is.