József napja van. | 2019.03.19 | MNB középárfolyam:

Az egykori munkásőr visszaadta a Gyurcsány érában kapott állami kitüntetését

2016-08-22 13:22:15

Felcsúti Péter, a Bankszövetség egykori elnöke, a kádári kommunista diktatúra fegyveres munkásőre, Bayer Zsolt újságíró kitüntetése elleni tiltakozásul az alábbi gondolatokkal mondott le Gyurcsány Ferenc országlása alatt kapott magas állami elismeréséről:

„Szeretnék csatlakozni azokhoz, akik tiltakozásként Bayer Zsolt kitüntetése ellen, visszaadták állami kitüntetésüket. 2006-ban kaptam meg a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést, amelyről ezennel lemondok és erről tájékoztatom a köztársasági elnököt.”

Akkor lenne teljes a visszaadom történet, ha a munkásőrbankár a 2006-ban érdemtelenül kapott állami kitüntetés mellett, visszaadná az átvert és kifosztott devizahiteleseknek az ezermilliárdokat, a becsapott magyar családok sokaságának a jövőt, a kilakoltatott hajléktalanoknak a jogtalanul elvett házaikat. A kilátástalanságból az öngyilkosságba menekült adósok életét már nem lehet visszaadni.

Róna Péter közgazdász szerint a magyar gazdaság vergődésének első számú oka a devizaalapú hitelezés. Hét személyt nevezett meg felelősnek, köztük Felcsúti Pétert. A kommunista diktatúra fegyveres munkásőrének személye jól „transzparálja”, hogy mennyire „asszimetrikus” lett az a rendszer, amely 2006-ban kitüntette a „devizaalapú hitel” egyik felelősét. (Bocsánat az idegen szavakért, de ezeket Felcsúti Pétertől kölcsönöztem, aki egy műsorban magyarázta a magyarázhatatlan devizalapú hitelt).

Felcsúti története megmutatta a huszonhat évvel ezelőtt elmaradt felelősségre vonás következményeit.

1990-ben, a rendszerváltás hajnalán felhőtlen örömmámorban úszott az ország. Negyvenöt év után megszabadultunk a kommunista diktatúra rémálmától. Nem tartott sokáig az eufória. A kiábrándulás pontosan olyan szörnyű volt, mint maga a kommunista diktatúra.

A változás annyi volt, hogy a „rendszerváltott elvtárs” helyébe a „rendszerváltott helyettes elvtárs” került, míg a rendszerváltott elvtárs kafkai átváltozáson ment át. Döntsd a tőkét elvtársból, gyarapítsd a tőkét elvtársúr lett.

Az eredeti tőkefelhalmozáson átesett elvtársúr, a jövő Magyarországának kapitalistája épp oly kíméletlenül szipolyozta ki a polgárokat vadkapitalista eszközökkel, mint amilyen kegyetlenséggel üldözte elvtárs korában a munkásosztályt kizsákmányoló burzsoákat és más osztályellenséget.

A rendszerváltott elvtársurak, a jövő Magyarországának kapitalistái anyagilag és erkölcsileg is jól jöttek ki a rendszerváltásból. Pénz beszél, kutya ugat. Spongyát a múltra. Aki emlegeti a negyvenöt évnyi elnyomást, a politikai gyilkosságokat, a hazaárulást, az mocskos náci, horthysta, antiszemita – sulykolták a proletárdiktatúra bélyegeit a rendszerváltott elvtársurak szócsövei, a rendszerváltott médiák.

Huszonhat év telt el a rendszerváltás óta. Egy emberöltő kevés volt arra, hogy a magyar közélet megtisztuljon.

Ha az országgyűlés 1990-ben a cseh mintára lusztrációs törvényt fogadott volna el, akkor a diktatúrát kiépítő kommunista párt fegyveres munkásőre nem kaphatott volna 2006-ban állami kitüntetést, a Bankszövetség élén nem tudott volna olyan rendszer kiépítésében közreműködni, amely kíméletlenül kiszipolyozza a hitelfelvevőket, és 2016-ban ilyen múlttal nem játszhatná az erkölcscsőszt!

/címlapfotó youtube/

(di)