Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brexit - London polgármestere a brit Munkáspárt vezetőjének leváltását sürgeti

2016-08-21 15:45:00

 

A brit Munkáspárt élén álló Jeremy Corbyn leváltására és a másik jelölt, Owen Smith támogatására buzdította a párt új vezetőjének megválasztására jogosultakat London polgármestere.

 

    Sadiq Khan a The Observer című vasárnapi lapban megjelent cikkében úgy fogalmazott, Jeremy Corbyn nem tudta érvényre juttatni üzenetét a brit európai uniós tagságról júniusban tartott népszavazás kampányában. "Miért lenne ez másként egy parlamenti választáson" - vetette fel a kérdést a főváros munkáspárti polgármestere, aki szerint Jeremy Corbyn nem tud győztes csapatot építeni és nem nyerte el a britek bizalmát és tiszteletét.
    A Munkáspárt az európai uniós tagság fenntartásáért szállt síkra a kampányban, a kilépésről szóló döntés után pedig a párt parlamenti frakciójának többsége megvonta a bizalmat Corbyntól, akit tavaly szeptemberben választottak meg a Labour élére. "A munkáspárti képviselők nyolcvan százalékának nem élvezi a bizalmát. Úgy vélem, nem engedhetjük meg, hogy ez így menjen tovább" - írta Sadiq Khan.
    A polgármester, aki májusban foglalta el székét, mindeddig nem foglalt állást a vezetőválasztási folyamatban. Most viszont úgy fogalmazott, a brit EU-népszavazás vizsga volt Jeremy Corbyn számára, de megbukott rajta. Owen Smith támogatásával kapcsolatban megjegyezte: a fontosabb kérdésekben egyetértenek, és politikustársa nemcsak vezetett, de meg is nyert a konzervatívokkal szembeni csatákat. 
    Owen Smith megtisztelőnek nevezte a támogatást, és úgy vélekedett, hogy Sadiq Khan "fantasztikus kampányt folytatott a polgármesteri tisztségért", és sokan támogatják a pártban és általában a választópolgárok között. "Bizonyította, hogy a remény és az optimizmus győzedelmeskedhet, ha hiteles terv áll mögötte a jelentős változások elérésére az emberek életében. A polgármester-választás óta láthattuk, mi mindenre képes a Munkáspárt, ha hatalmon van" - idézte őt a BBC.
    A Munkáspárt vezetőválasztása szeptember 21-én zárul le, a párt következő vezetőjének személyét szeptember 24-én, a párt liverpooli rendkívüli kongresszusán jelentik be.