Emma napja van. | 2024.04.19

Feldman Zsolt: október közepén kezdődhet az agrártámogatások előlegfizetése

2016-08-19 18:22:00

 

Az előző évhez hasonlóan előreláthatólag idén ősszel is október közepén elindulhat az agrártámogatások előlegfizetése - jelentette be egy pénteki gazdakonferencián az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Jászfényszarun.

 

    Feldman Zsolt hangsúlyozta: bár az új uniós agrártámogatási rendszerben várhatók "finomhangolások", maga a szisztéma nem csak több feladatot, de több lehetőséget is ad a gazdáknak.
    Kiemelte: a közösségi és nemzeti forrásokból együttesen mintegy 63 milliárd forint támogatásban részesül idén a nehéz helyzetben lévő tejágazat. Ez a segítség akár literenként 30 forinttal is kiegészítheti a termelők bevételeit, mely nem csupán az állatállomány drasztikus csökkenését akadályozza meg, de a 90 forint körüli önköltség melletti 67-68 forintos hazai átvételi árak mellett sok vállalkozásnak egyenesen a túlélést jelenti. 
    Közölte: szeptemberben várhatóan több jogcímen is jelentős összegű támogatási források válnak hozzáférhetővé. Így 40 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási (AKG), 18 milliárdos kertészeti gépvásárlási, 12 milliárdos fiatal gazda támogatási, valamint 4,7 milliárdos időjárási kockázatcsökkentő keret nyílik meg a termelők számára. 
    Utóbbi kapcsán megjegyezte: 2016-ban eddig összesen mintegy 120 000 hektárnyi mezőgazdasági területet érintett valamilyen természeti káresemény Magyarországon. Ebből 40 000 hektárnál nagyobb területen volt jégverés, valamint hasonló nagyságrendű a fagykár is.
    Feldman Zsolt tájékoztatása szerint a lokális időjárási káresemények ellenére idén a növénytermesztési ágazat jó edményeket produkál: mintegy 5,2 millió tonna betakarított búza mellett 1,8 millió tonna napraforgóra és 8 millió tonna kukoricára lehet számítani. A termelők dolgát azonban nehezíti, hogy mindezt egyre erősödő világpiaci versenyben, globálisan is bővülő termésmennyiség, ám szűkülő fizetőképes kereslet mellett kell és lehet értékesíteni - tette hozzá.  
    A helyettes államtitkár ugyanakkor emlékeztetett: a magyar agrárgazdaság 2010 óta emelkedő pályára állt: miután a kormány rendszerszerűen "gatyába rázta", a szektort növekvő jövedelemtermelő képesség, javuló likviditás és finanszírozhatóság jellemzi. Ebben a támogatások mellett része van a fokozatosan, az ország teherbíró képességének megfelelő ütemezéssel bevezetett áfacsökkentéseknek is - húzta alá. 
    Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: az elmúlt években szigorú és következetes munkával elkezdődött a családi és kisgazdaságok felzárkóztatása. Mindez határozott szemléletváltással párosult, hiszen az Orbán-kormány az első, mely az eddigiekkel ellentétben nem "matekozik", hanem felvállalja a termelők érdekeinek képviseletét.
    Jelezte: a kabinetnek továbbra is kiemelt célja helyzetbe hozni a magyar gazdatársadalmat és visszaszorítani a "neppereket, akik kamionszámra hozzák be külföldről áruikat és ugyanilyen módon viszik kifelé annak ellenértékét az országból". 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó